17-04-2021

Τι φταίει και έχουν αυξηθεί τα περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας στους 30ρηδες;

Προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας αντιμετώπιζαν συχνότερα οι άνδρες από τα 50 και πάνω. Πλέον, όμως, πολλοί τριαντάρηδες αναζητούν βοήθεια καθώς η στύση τους αλλάζει προς το χειρότερο και μάλιστα όχι για λόγους που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία τους.

Ποια είναι η αιτία του προβλήματος; Όπως αναφέρει στο Iatronet, ο ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας, «καθοριστικό ρόλο έχει παίξει σίγουρα η καθιστική ζωή, που συνδυάζεται συνήθως με φαγητό και αναπόφευκτα οδηγεί σε παχυσαρκία».

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτούς που είναι γνωστοί στις ΗΠΑ ως couch potatoes, ή αλλιώς «πατάτες του καναπέ», εκείνους δηλαδή που λατρεύουν να ξαπλώνουν με τις ώρες στον καναπέ τους, να βλέπουν τηλεόραση, να σερφάρουν στον υπολογιστή και παράλληλα να τρώνε.

«Φυσιολογικά, το αίμα φθάνει στο πέος από τα αγγεία που το τροφοδοτούν, εγκλωβίζεται και προκαλεί τη στύση», εξηγεί ο κύριος Ρόκκας. «Η καθιστική ζωή είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν βλάβες στα αγγεία αυτά. Προκαλεί στενώσεις και μειώνει την ελαστικότητά τους. Δεν πηγαίνει αρκετό αίμα στο πέος, ούτε αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα μια χαλαρή στύση.

Τα περισσότερα κιλά μειώνουν επίσης τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Επηρεάζεται έτσι η επιθυμία, μειώνεται η αυτοεκτίμηση, το πώς βλέπεις το σώμα σου, τον εαυτό σου… Μπαίνει δηλαδή κανείς σε έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο εμπλέκεται τελικά και το οργανικό και το ψυχολογικό».

Πάντως ποτέ δεν είναι αργά σύμφωνα με ερευνητές της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η αλλαγή στον τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και αερόβια άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι ή χορό, μπορεί να μειώσει ή και να αναστρέψει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής στο καρδιαγγειακό, ακόμη και σε μεσήλικες «πατάτες του καναπέ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ