26-09-2020

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Πιθανή σχέση των επεξεργασμένων τροφών με τον καρκίνο

 

Αν και δεν είναι απολύτως βέβαιο ακόμα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με τον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Μολονότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.α., «μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες».

Ποιες είναι αυτές οι τροφές; Τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, τα κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα υπολογίζεται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού. Δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.α.

Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο ουσιαστικά εντάσσονται στο «τσουβάλι» και δαιμονοποιούνται τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Big Brother»: Διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου (video)

Τέλος δεν έχει ο εφιάλτης για τη Χριστίνα Ορφανίδου. Εδώ και λίγες ώρες διέρρευσε νέο ροζ βίντεο της παίκτριας του «Big Brother» σύμφωνα με την...

Θα απαντήσει ο Μαρκουλάκης στη Μενδώνη για τα «μαύρα»;

Έξαλλος είναι ο καλλιτεχνικός κόσμος μετά τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν όλοι οι καλλιτέχνες αφού, όπως είπε,...

Ο Κικίλιας έβαλε «χέρι» σε πολίτη – «Μη με ακουμπάτε» (video)

Παρατήρηση σε πολίτη που τον πλησίασε αρκετά έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την ώρα που βρισκόταν στην Κυψέλη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και...

Αυτοκτόνησε ο διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στον Βόλο Αλέκος Δούρας

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Βόλου από την αυτοκτονία του γνωστού καρδιολόγου και Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, Αλέξανδρου Δούρα. Όπως αναφέρει...

Ξέφυγε η κατάσταση στο «Big Brother» – Άρχισαν οι πιο αισθησιακές σκηνές (video)

Άρχισαν οι πιο hot σκηνές στο σπίτι του «Big Brother». Στο επεισόδιο της Τρίτης η κάμερα «έπιασε» τον Παναγιώτη να χαϊδεύει τη Χριστίνα ενώ της...

Η αποκάλυψη της Δαλιάνη για την εποχή της «Μαρίας της άσχημης» που θα συζητηθεί (video)

Η Αγγελική Δαλιάνη έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά «Μαρία η άσχημη» και μίλησε για αυτή την επιτυχία που γνώρισε. «Χαιρόμουν που είχε τόσο μεγάλη...