05-03-2021

Η πιθανή αιτία της δυσλεξίας κρύβεται στα μάτια – Πώς θεραπεύεται με «μαγική λάμπα»

Μια από τις αιτίες της δυσλεξίας, σύμφωνα με δύο γάλλους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ρεν, είναι πιθανό να «κρύβεται» στα μάτια. Η ανακάλυψη αυτή ίσως να βοηθήσει στη θεραπεία δυσλεκτικών ανθρώπων, με τη χρήση μιας «μαγικής» λάμπας, η οποία ήδη δοκιμάστηκε με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στους ανθρώπους με δυσλεξία οι κυτταρικοί υποδοχείς του φωτός έχουν πανομοιότυπη διάταξη και στα δύο μάτια, ενώ στους υπόλοιπους ανθρώπους τα εν λόγω κύτταρα, που είναι ζωτικά για την όραση, είναι ασυμμετρικά, ώστε να διαφέρουν στα δύο μάτια.

Η ιδιομορφία αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές Γκι Ροπάρ και Αλμπέρ λε Φλος, όπως αναφέρουν το Γαλλικό Πρακτορείο και η Guardian, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η διαταραχή είναι θεραπεύσιμη.

Πώς η ιδιομορφία στην όραση επηρεάζει τον εγκέφαλο

Η συμμετρική διάταξη των κυτταρικών υποδοχέων και στα δύο μάτια έχει ως συνέπεια, ο εγκέφαλος ενός ατόμου με δυσλεξία να μπερδεύει τις εικόνες που βλέπει, καθώς δημιουργεί δύο εικόνες, μια αρχική στο ένα ημισφαίριο και στη συνέχεια -με διαφορά περίπου δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου- μια δεύτερη εικόνα στο απέναντι ημισφαίριο, η οποία είναι κατοπτρική της πρώτης.

Κάτι που δεν συμβαίνει στον εγκέφαλο των μη δυσλεκτικών, όπου δημιουργείται μόνο μια ενιαία εικόνα.

Οι γάλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια μέθοδος που θα διαγράφει από τον εγκέφαλο τη δεύτερη κατοπτρική εικόνα.

Ο άνθρωποι -χωρίς να το ξέρουν- έχουν ένα κυρίαρχο μάτι, που στους περισσότερους είναι το δεξί. Κάθε μάτι -όταν πέφτει πάνω του το φως- καταγράφει ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές της ίδιας εικόνας (χάρη στην ασυμμετρία) και μετά ο εγκέφαλος επιλέγει τη μία από τις δύο.

Το κυρίαρχο μάτι έχει περισσότερες νευρικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο από ό,τι το «υποδεέστερο» μάτι. Τα κωνία και τα ραβδία -οι κυτταρικοί φωτοϋποδοχείς στο μάτι- συλλαμβάνουν τα οπτικά σήματα από το περιβάλλον και τα προωθούν στον εγκέφαλο για να σχηματισθούν εκεί οι εικόνες.

Οι γάλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κωνία έχουν πολύ διαφορετική -συμμετρική- διάταξη στα μάτια των ανθρώπων με δυσλεξία από ό,τι των υπολοίπων. Αυτό έχει ως συνέπεια οι δυσλεκτικοί να μην έχουν κυρίαρχο μάτι, πράγμα που στη συνέχεια μπερδεύει τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους γάλλους επιστήμονες, «στους δυσλεκτικούς και τα δύο μάτια τους είναι ισοδύναμα και ο εγκέφαλός τους πρέπει διαδοχικά να επεξεργασθεί δύο ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές μιας οπτικής σκηνής». Ίσως γι’ αυτό, οι δυσλεκτικοί κάνουν κατοπτρικά λάθη, π.χ. μπερδεύουν το 6 με το 9 ή το γράμμα b με το d.

Η θεραπεία της «μαγικής» λάμπας

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λάμπα LED που αναβόσβηνε τόσο γρήγορα, ώστε να μην είναι ορατή στο γυμνό μάτι. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι τη χρονική υστέρηση δημιουργίας της δεύτερης εικόνας σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά από την πρώτη, κατάφεραν να «σβήσουν» τη δεύτερη από τις δύο εικόνες από τον εγκέφαλο των δυσλεκτικών, την ώρα που αυτοί διάβαζαν.

Τα αρχικά πειράματα είχαν θετικά αποτελέσματα, με κάποιους συμμετέχοντες να την ονομάζουν «μαγική λάμπα», όμως θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές για να διαπιστωθεί ότι όντως η νέα τεχνική έχει αξιόπιστα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ