08-03-2021

Το μυστικό κατά της παχυσαρκίας κρύβεται σε γονίδιο τυφλού ψαριού!

Το Αστυάναξ Μεξικάνους είναι ένα τυφλό ψάρι, που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κύκλους νηστείας και αφθονίας τροφής. Μπορεί, δηλαδή, να ζήσει για μήνες χωρίς τροφή, αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες λίπους, τις οποίες καταναλώνει με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τα άλλα είδη ψαριών. Το εντυπωσιακό είναι ότι είναι πιο παχύ από εκείνα, αλλά σφύζει από υγεία!

Στο μικρό αυτό ψαράκι του Μεξικό λέγεται ότι κρύβεται το μυστικό κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Κλίφορντ Τάμπιν, εντόπισαν γενετική μετάλλαξη που φέρει στο γονίδιό του, MC4R, το εν λόγω ψάρι και η οποία είναι κοινή με αυτή που συναντάται στα παχύσαρκα άτομα που πεινάνε διαρκώς.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς μεταβολισμούς, που τους κάνουν να παίρνουν βάρος με διαφορετικές ποσότητες τροφής. Η μελέτη του γονιδιώματος του μεξικανικού αυτού είδους ψαριού που ζει σε θαλάσσιες σπηλιές μας δίνει ένα παράδειγμα σε φυσικό περιβάλλον για το γιατί και πως ο μεταβολισμός εξελίσσεται τόσο διαφορετικά. Κάποιοι από τους μηχανισμούς που παρατηρήσαμε στο συγκεκριμένο ψάρι, εμπλέκονται και στον ανθρώπινο μεταβολισμό και άρα στην υγεία του ατόμου», σημειώνει ο Δρ. Τάμπιν.

Παρόλ’ αυτά, η έρευνά τους συνεχίζεται, προκειμένου να κατανοήσουν πώς το Αστυάναξ Μεξικάνους μπορεί να είναι τόσο παχύσαρκο και τόσο υγιές ταυτόχρονα, με στόχο να αναπτύξουν αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ