05-03-2021

Ιατρική Σχολή ΑΠΘ: Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μας απειλεί

Η εταιρεία «Οικοανάπτυξη» συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με τα επίπεδα παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, φέτος το καλοκαίρι στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πιστοποιήσει την παρουσία του ιού του δυτικού Νείλου. Είναι η πέμπτη χρονιά που παρακολουθούμε το θέμα και φέτος βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου», διαπιστώνει ο διευθύνων σύμβουλος της «Οικοανάπτυξη», Σπύρος Μουρελάτος.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις δειγμάτων αίματος από κοτόπουλα και ακμαία κουνούπια που πραγματοποίησαν, ο κίνδυνος παρουσίας του ιού στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή, καθώς και για τα μισά του επόμενου μήνα, σε χαμηλά επίπεδα.

«Με βάση τα στοιχεία που πήραμε από τις μετρήσεις, σίγουρα δε θα έχουμε κρούσματα μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξαναδούμε τα δεδομένα. Ωστόσο, συνήθως το πρόβλημα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι εντονότερο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ