07-03-2021

Οι ηλικιωμένες δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου μαστού

Κάθε χρόνο περίπου 9.500 γυναίκες μόνο στη Βρετανία πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού, ενώ περισσότερες από τις μισές εξ αυτών, δηλαδή 4.500, είναι άνω των 70 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική δημοσκόπηση, οι ηλικιωμένες γυναίκες αδυνατούν να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του μαστού, γεγονός που μπορεί να τις οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε η κυβερνητική υπηρεσία Public Health England, η οποία ρώτησε 731 γυναίκες, άνω των 40 ετών, σχετικά με τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού.

Όπως διαπιστώθηκε, μόνο το 48% των γυναικών αυτών μπορούσε να αναφέρει ένα σύμπτωμα, εκτός του όγκου.

Συνήθως στα εθνικά προγράμματα ελέγχου για τους καρκίνους δεν περιλαμβάνονται οι γυναίκες κάτω των 50 ετών και άνω των 70 ετών. Έτσι, οι ερευνητές εστίασαν στη συγκεκριμένα ηλικιακή ομάδα, άνω των 70 ετών, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε στη Βρετανία μελέτη για τα οφέλη της επέκτασης του ελέγχου σε γυναίκες 47-49 ετών και 71-73 ετών.

Όπως σημειώνει η Τζένι Χάρις του Public Health England: «Θέλουμε οι ηλικιωμένες γυναίκες να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τυχόν ύποπτες αλλαγές στο στήθος τους, όπως στη θηλή, το δέρμα, ή το σχήμα του. Και το σημαντικότερο, να πάψουν να πιστεύουν ότι μετά από κάποια ηλικία έχουν ξεφύγει του κινδύνου και ότι ο καρκίνος του μαστού δεν τους αφορά. Η πρώιμη διάγνωση, ανεξαρτήτως της ηλικίας εκδήλωσης της νόσου, καθιστά τον καρκίνο του μαστού περισσότερο αντιμετωπίσιμο».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ