16-05-2021

Έρχεται το χάπι κατά της γήρανσης – Πειραματικά φάρμακα ξανάνιωσαν πειραματόζωα

Είμαστε άραγε κοντά στη δημιουργία ενός χαπιού που θα φρενάρει τη γήρανση, ξανανιώνοντας τον οργανισμό; Δύο πειραματικά φάρμακα που ανακάλυψαν ερευνητές την Ολλανδία και Αυστραλία και τα οποία έκαναν πειραματόζωα να ξανανιώσουν αφήνουν πολλές υποσχέσεις.

Το φάρμακο που ανακάλυψαν οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ καθαρίζει επιλεκτικά το σώμα από τα γηράσκοντα κύτταρα που έχουν βλάβες στο DNA τους.

Μετά τη χορήγηση του φαρμάκου στα γερασμένα ποντίκια, τα τρωκτικά απέκτησαν ανανεωμένο και πιο λαμπερό τρίχωμα, καθώς και πιο νεανική εμφάνιση, μπορούσαν να τρέξουν πολύ περισσότερο από ό,τι πριν, ενώ τα όργανά τους, όπως το ήπαρ, λειτουργούσαν καλύτερα χωρίς να διαπιστωθούν παρενέργειες.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αρχίσουν τις δοκιμές σε ανθρώπους, η διαδικασία όμως είναι χρονοβόρα γιατί θα πρέπει να προηγηθούν και άλλες έρευνες σε πειραματόζωα. 

«Τούρμπο» επιδιόρθωση του DNA των κυττάρων

Μια άλλη αυστραλιανή επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Σινκλέρ, ανακάλυψαν έναν τρόπο να επεμβαίνουν στη μοριακή διαδικασία που επιτρέπει στα κύτταρα να επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA τους.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια ουσία (NMN) που ενισχύει κατά πολύ τη φυσική δράση του NAD+ (του μεταβολίτη που παίζει ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA) και έτσι βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα των κυττάρων να αναστρέφουν τη ζημιά που τους έχει προκαλέσει η γήρανση ή η έκθεση στην ακτινοβολία (κοσμική, ηλιακή κ.ά.).

Τα πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι πιθανώς θα είναι δυνατή μια θεραπεία που θα επιδιορθώνει τις γενετικές βλάβες λόγω γήρανσης ή ακτινοβολίας. Ήδη, η NASA έχει δείξει ενδιαφέρον, ώστε να βοηθήσει τους αστροναύτες της που θα στείλει στον Άρη.

Ήδη, οι ερευνητές συνεργάζονται με την εταιρεία MetroBiotech για να μετατρέψουν την ουσία ΝΜΝ σε φάρμακο, κατά προτίμηση με μορφή χαπιού. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν φέτος στο νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ