10-05-2021

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των τυφλών για να οξύνει τις άλλες αισθήσεις;

Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που έχουν γεννηθεί τυφλοί ή τυφλώνονται πολύ γρήγορα μετά τη γέννησή τους δημιουργούν νέες νευρωνικές συνδέσεις έτσι ώστε να βελτιώνονται οι αισθήσεις της ακοής, της όσφρησης και της αφής, αλλά και να οξύνονται οι νοητικές λειτουργίες τους όπως η μνήμη και η γλώσσα.

Αυτό συμπέραναν αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής την Κορίνα Μπάουρερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης για να συγκρίνουν τον εγκέφαλο 12 ατόμων που γεννήθηκαν τυφλοί ή έχασαν την όρασή τους έως την ηλικία των τριών ετών, με τον εγκέφαλο 16 ατόμων που είχαν κανονική όραση.

Η σύγκριση αποκάλυψε στους εγκεφάλους των τυφλών αυξημένες «καλωδιώσεις» μεταξύ νευρικών κυττάρων, που δεν υπάρχουν στους εγκεφάλους των ανθρώπων με κανονική όραση και οι οποίες επιτρέπουν την καλύτερη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου των τυφλών. Οι συνδέσεις φαίνεται να είναι μοναδικές στον εγκέφαλο των τυφλών και δεν συναντιούνται αντίστοιχες στον εγκέφαλο ενός ατόμου με κανονική όραση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ