07-03-2021

Το πολύ καθισιό φέρνει πρόωρα γηρατειά

Οι γυναίκες άνω των 60 ετών που κάθονται πάνω από δέκα ώρες τη μέρα χωρίς να ασκούνται, έχουν κύτταρα που είναι έως οκτώ χρόνια περισσότερο βιολογικά γερασμένα από ό,τι η πραγματική ηλικία τους, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που κάνουν λιγότερο καθιστική ζωή και ασκούνται, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα της ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην περίπτωση των γυναικών με καθιστική ζωή, τα τελομερή στις άκρες των χρωμοσωμάτων έχουν μικρότερο μήκος. Τα τελομερή (σαν τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) προστατεύουν το γενετικό υλικό από βλάβες και, όσο γερνάει κανείς, τόσο το μήκος τους μειώνεται.

Στην έρευνα πήραν μέρος 1.500 γυναίκες ηλικίας 64 έως 95 ετών, οι οποίες κλήθηκαν να φοράνε μια συσκευή που κατέγραφε τη σωματική δραστηριότητά τους ενώ έγινε και ανάλυση σε δείγματα αίματός τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσες ασκούνταν λιγότερο από 40 λεπτά τη μέρα και έκαναν καθιστική ζωή για πάνω από δέκα ώρες, είχαν μικρότερα τελομερή, άρα πιο γερασμένα κύτταρα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ