26-10-2020

Πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετωπίζει το Αλτσχάιμερ με τη χρήση φωτός

Επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια νέα τεχνική αντιμετώπισης του Αλτσχάιμερ χωρίς φάρμακα, αλλά με τη χρήση φωτός που αναβοσβήνει γρήγορα μπροστά από τα μάτια.

Στο μέλλον, οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να φορούν ειδικά γυαλιά που θα εκπέμπουν φως ή να κάθονται μπροστά σε μια συσκευή που θα παράγει τέτοιο φως.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα στροβοσκοπικό φως LED που αναβοσβήνει σε συγκεκριμένη συχνότητα, όπως σε μια ντίσκο ή ένα φάρο, ενισχύει τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα γάμμα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό οι χαρακτηριστικές πλάκες της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο πειραματόζωων με Αλτσχάιμερ.

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, τα συγχρονισμένα κύματα γάμμα βοηθούν τον εγκέφαλο να καταπολεμήσει μόνος του τις τοξικές πλάκες του αμυλοειδούς, καθώς ενισχύουν τα μικρογλοιακά ανοσοκύτταρα, που με τη σειρά τους μπορούν να «καθαρίσουν» αυτές τις καταστροφικές για τους νευρώνες πλάκες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Λι-Χουέι Τσάι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν αισιόδοξοι, αλλά επιφυλακτικοί, καθώς όπως ανέφερε η Τσάι, “τόσα πράγματα έχουν δουλέψει αποτελεσματικά στα ποντίκια, αλλά στη συνέχεια έχουν αποτύχει στους ανθρώπους”.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες για το κατά πόσο η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ. Πάντως η μέθοδος είναι ανώδυνη, φαίνεται ασφαλής, γρήγορη, φθηνή και δεν δημιουργεί κίνδυνο επιληψίας. Ήδη οι ερευνητές κατέθεσαν αίτηση για έγκριση στην αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ενώ δημιούργησαν και την εταιρεία Cognito Therapeutics που θα ξεκινήσει δοκιμές σε ασθενείς.

Ωστόσο παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό είναι πρόσκαιρη ή πιο μόνιμη η μείωση των πλακών του αμυλοειδούς, ενώ είναι υπό εξέταση είναι αν η συρρίκνωση των τοξικών πρωτεϊνών έχει θετικές συνέπειες στη συμπεριφορά των πειραματόζωων, καθώς και κατά πόσο η ίδια τεχνική θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλες νευρολογικές διαταραχές.