08-05-2021

Η αεροβική άσκηση καλύτερη για τον εγκέφαλο από ότι το στρέτσινγκ

Ο εγκέφαλος των ατόμων μέσης και τρίτης ηλικίας επωφελείται περισσότερο από τις αεροβικές ασκήσεις σε σχέση με τις ασκήσεις διατάσεων, ή αλλιώς το στρέτσινγκ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας, μικρής αμερικάνικης επιστημονικής έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Μπέικερ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 35 ενηλίκους, οι οποίοι είχαν συμπτώματα ήπιας γνωσιακής (νοητικής) διαταραχής, η οποία συχνά θεωρείται πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, με τη μια να ακολουθεί αεροβική άσκηση και την άλλη ασκήσεις στρέτσινγκ. Αφού οι επιστήμονες έκαναν μαγνητική απεικόνιση στον εγκέφαλο των 35 συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ασκήσεις είχαν αυξήσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων σε περιοχές που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Όμως όσον αφορά στον συνολικό όγκο του εγκεφάλου και ειδικά στον όγκο της φαιάς ουσίας, η αεροβική άσκηση είχε καλύτερα αποτελέσματα. Μάλιστα η ομάδα που ακολουθούσε αεροβική άσκηση εμφάνισε βελτίωση στις επιδόσεις της μετά το εξάμηνο της άσκησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ