27-10-2020

Νευροχειρούργος σχεδιάζει την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού το 2017!

Ο Ιταλός νευροχειρουργός, Σέρτζιο Καναβέρο, έκανε γνωστό ότι -παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιδράσεις άλλων επιστημόνων- θέλει να είναι ο πρώτος που θα κάνει μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού εντός του 2017. Συγκεκριμένα, το κεφάλι ενός παράλυτου από το λαιμό και κάτω να συνδεθεί στο σώμα ενός άλλου εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου.

Ο Ιταλός επιστήμονας -ο οποίος για πρώτη φορά έκανε γνωστό το 2013 ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μεταμόσχευση κεφαλιού- πραγματοποίησε τρεις νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό νευροχειρουργικής “Surgical Neurology International”, παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει κάνει με πειραματόζωα, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του ότι πλέον κατέχει την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι ανάλογο και σε ανθρώπους.

Όμως δεν φαίνεται να έχει πείσει τους περισσότερους. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την προσκόλληση ενός κεφαλιού σε ένα σώμα, είναι η σωστή σύνδεση του νωτιαίου μυελού.

Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν, σύμφωνα με το “New Scientist” και τη βρετανική «Independent», ότι οι τρεις νέες δημοσιεύσεις από τα πειράματα του Καναβέρο έχουν ελλιπή στοιχεία και δεν αποδεικνύουν ότι όντως είναι σε θέση να προχωρήσει σε ανθρώπους.

Ο Καναβέρο συνεργάζεται στα πειράματά του με μια νοτιοκορεατική επιστημονική ομάδα υπό τον Σι-Γιουν Κιμ του Πανεπιστημίου Κονκούκ. Οι Νοτιοκορεάτες γιατροί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν επαρκείς πλέον αποδείξεις πως είναι εφικτή η επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού με τη βοήθεια ενός χημικού διαλύματος (PEG), που βοηθά στην επανασύνδεση των χιλιάδων νευρώνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διασωλήνωσης σε νοσηλευόμενους ασθενείς - Τι δείχνει νέα έρευνα

Σε ένα από τρία νέα πειράματα, σε ένα σκύλο είχε αποκοπεί το 90% περίπου του νωτιαίου μυελού του, αλλά κατέστη δυνατό να επανασυγκολληθεί. Σε δύο μέρες το ζώο κουνούσε τα μπροστινά πόδια του, ενώ σε δύο εβδομάδες τα πίσω.

Στο δεύτερο πείραμα αποκόπηκαν οι νωτιαίοι μυελοί 16 ποντικιών. Στα μισά χορηγήθηκε το εν λόγω χημικό διάλυμα και πέντε από αυτά εμφάνισαν σημάδια επανάκτησης της κινητικότητάς τους, αλλά τρία πέθαναν. Στο τρίτο πείραμα -με τη βοήθεια επιστημόνων από τις ΗΠΑ- έγινε κάτι ανάλογο σε αρουραίους (το διάλυμα αυτή τη φορά είχε ενισχυθεί με νανο-λωρίδες γραφένιου) και ένα ζώο μπόρεσε να περπατήσει ξανά μετά από δύο εβδομάδες.

Ο Ιταλός γιατρός θεωρεί ότι έως το τέλος του 2017 θα κάνει την επέμβαση σε άνθρωπο. Ένα νοσοκομείο στο Βιετνάμ έχει ήδη εκδηλώσει προθυμία να φιλοξενήσει την μεταμόσχευση του κεφαλιού. Στο μεταξύ όμως πρέπει να βρεθεί το σώμα ενός δωρητή. Όσο για το κεφάλι, αρκετοί παράλυτοι έχουν προσφερθεί να το παραχωρήσουν.

Ο ‘Aρθουρ Κάπλαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης όμως εκτίμησε ότι μια επέμβαση επανασύνδεσης νωτιαίου μυελού σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει προτού περάσουν τουλάχιστον τρία-τέσσερα χρόνια, ενώ για μια μεταμόσχευση ολόκληρου κεφαλιού θα χρειασθούν επτά έως οκτώ χρόνια κατ’ ελάχιστο. Αλλά και τότε, ελλοχεύει πάντα ο μεγάλος κίνδυνος ότι το σώμα θα απορρίψει το ξένο κεφάλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Η Ρωσία λέει ότι το εμβόλιο «Sputnik-V» μπορεί να προκαλέσει ανοσία και σε άλλους κορονοϊούς - Τι γίνεται με τις παρενέργειες