05-03-2021

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Έχετε συχνά ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό μας σύστημα, όπως φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή πόνο στην κοιλιά; Πολύ πιθανό οι ενοχλήσεις αυτές να είναι συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μια καλοήθη δυσλειτουργία που οφείλεται σε διαταραχή της μυϊκής δραστηριότητας του εντέρου. Μπορεί το σύνδρομο να μην εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, ωστόσο τα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του πάσχοντα ανάλογα και με το τόσο πόσο βαριά είναι. Ας δούμε ποια είναι αυτά και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Συμπτώματα

  1. Κοιλιακός πόνος με διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  2. Διαταραχές των κενώσεων, που δεν συνοδεύονται απαραίτητα από πόνο και εκδηλώνονται είτε με τη μορφή εναλλαγής διάρροιας – δυσκοιλιότητας, είτε με τη μορφή μόνιμης διάρροιας ή πολλαπλών κενώσεων. Μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, συνήθως ο πόνος υποχωρεί.
  3. Πρήξιμο στην κοιλιά με ή χωρίς διαταραχές των κενώσεων.
  4. Είναι πιθανό να εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα που δεν περιορίζονται στο έντερο και αφορούν τις περιπτώσεις ατόμων που έχουν στρες. Τα συχνότερα είναι ημικρανίες, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, καλοήθεις αρρυθμίες, κόπωση, μειωμένη ενεργητικότητα, διαταραχές του ύπνου.

Από τι προκαλείται

Στο 30-50% των περιπτώσεων το σύνδρομο οφείλεται σε κάποια τροφική δυσανεξία. “Ύποπτες” τροφές είναι συνήθως τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, αλλά και κάποια ροφήματα, όπως ο καφές και το γάλα. Όμως, δεν υπάρχει σαφής σχέση του συνδρόμου με τις παραπάνω τροφές. Καλό είναι να εντοπίσετε ποιες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα, καταγράφοντας τις διατροφικές σας συνήθειες κάθε φορά που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Το στρες αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εκδήλωσης του συνδρόμου. Υπάρχει άμεση συσχέτιση του στρες με το σύνδρομο και μάλιστα το 80-90% των ασθενών εμφανίζει παράλληλα διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών.

Υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί μετά από κάποιο επεισόδιο εντερικής λοίμωξης. Σε αυτή την περίπτωση με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Αντιμετώπιση

  • Για να βοηθήσετε τον γιατρό στη διάγνωση, καταγράψτε σε ένα ημερολόγιο τα συμπτώματα, τις διατροφικές σας συνήθειες και τις δραστηριότητές σας.
  • Είναι πιθανό ο γιατρός να σας χορηγήσει σπασμολυτικά φάρμακα, που περιορίζουν τις ενοχλήσεις. Στην περίπτωση διάρροιας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιδιαρροϊκά φάρμακα, ενώ αν το σύνδρομο εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα, μπορεί να σας δώσει κάποιο υπακτικό.
  • Η άσκηση είναι πολύ βοηθητική καθώς βελτιώνει την κατάσταση περιορίζοντας τα συμπτώματα.
  • Η γιόγκα, η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα, όπως και οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους.
  • Οι αλλαγές στη διατροφή είναι απαραίτητες. Αν για παράδειγμα το σύνδρομο εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα πρέπει να εντάξετε τροφές με ίνες στη διατροφή σας (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά).  Το αντίθετο ισχύει αν εκδηλώνεται με διάρροια.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας προβιοτικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, που είναι εμπλουτισμένα με “καλά” βακτήρια με ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ