15-05-2021

Νέα έρευνα συνδέει τα κινητά με τον καρκίνο

Νέα δεδομένα στη συζήτηση για το αν τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο προσθέτουν τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το National Toxicology Program στις ΗΠΑ, και η οποία συνδέει την ακτινοβολία των κινητών με την εμφάνιση καρκίνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μετά την έκθεση αρσενικών αρουραίων σε ακτινοβολία παρόμοια με αυτή που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, αναπτύχθηκαν δύο διαφορετικά είδη καρκίνου στον εγκέφαλο των τρωκτικών.

Μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για το αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους, ωστόσο τα συμπεράσματα της έρευνας δίνουν ένα στίγμα για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με αφορμή την έρευνα ενημερώνει ότι αφενός δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα, αφετέρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια η οποιαδήποτε προειδοποίηση για τη χρήση των κινητών.

Σημειώνεται πως η έρευνα του National Toxicology Program στις ΗΠΑ διήρκησε 2,5 χρόνια και κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ