03-03-2021

Υπέρβαροι ασθενείς με καρκίνο του εντέρου: τα παραπάνω κιλά προστατεύουν

Οι υπέρβαροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με τους καρκινοπαθείς με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για ένα ακόμα “παράδοξο της παχυσαρκίας”, που σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ασθένειας οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά κινδυνεύουν λιγότερο από ό,τι όσοι έχουν κανονικό βάρος.

Οι ερευνητές του ερευνητικού κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Κάντις Κρένκε, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας JAMA Oncology, ανέλυσαν στοιχεία για 3.400 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωσθεί με ορθοκολικό καρκίνο (παχέος εντέρου) διαφόρων σταδίων.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 28 έως 30, δηλαδή στο όριο μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων, είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του εντέρου, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό προς χαμηλό βάρος (με δείκτη 18,5 – 23).

Οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά είναι πιθανότερο να διαγνωσθούν με διάφορες μορφές καρκίνου, όμως παραδόξως -μετά τη διάγνωση- η πρόγνωσή τους είναι συχνά καλύτερη σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ