11-04-2021

Πώς η φύση μας κάνει ευτυχισμένους

Όλοι γνωρίζουμε πως μια βόλτα στη φύση ή απλά η θέαση του πράσινου αρκούν και με το παραπάνω για να μας φτιάξουν τη διάθεση. Επίσης είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο είναι πιο ευτυχισμένοι. Για θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και τη διάθεση, ειδικά για όσους ζουν σε αστικό περιβάλλον, δοκιμάστε 5 τρόπους ανανέωσης αφήνοντας τη φύση να δράσει ευεργετικά.

  1. Κάντε μια βόλτα στο δάσος. Προφανώς και όσοι ζουν στην πόλη δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να απολαμβάνουν μια βόλτα στο δάσος. Ωστόσο όταν και όποτε σας δοθεί η ευκαιρία μην το χάσετε. Σύμφωνα με έρευνες, η βόλτα σε τέτοιο περιβάλλον, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των σφυγμών της καρδιάς.
  2. Επιλέξτε τις πιο πράσινες γειτονιές της πόλης. Το πράσινο έχει ηρεμιστική δράση ενώ μας βοηθάει να ανακάμψουμε από το στρες. Μάλιστα η ευεργετική του δράση ισχύει ακόμα και αν κοιτάξουμε μια φωτογραφία με πράσινο.
  3. Επιλέξτε μια βόλτα στο πάρκο. Αποφύγετε όσο μπορείτε τους κεντρικούς δρόμους στην πόλη και επιλέξτε να ηρεμήσετε διασχίζοντας κάποιο πάρκο. Ερευνητές στη Σκωτία μετρώντας την δραστηριότητα του εγκεφάλου σε ανθρώπους που έκαναν βόλτα σε διάφορες περιοχές του Εδιμβούργου, εντόπισαν ότι όσοι περπατούσαν στις πολυσύχναστες περιοχές με πολλή κίνηση είχαν πολλή μεγαλύτερη ένταση από όσους επέλεγαν πιο ήσυχες περιοχές με πράσινο.
  4. Αφιερώστε 5 λεπτά στη φύση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology, ακόμα και 5 λεπτά σε φυσικό περιβάλλον (μια βόλτα στο πράσινο ή η ενασχόληση με τον κήπο) αρκούν για να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή μας, με ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία και την ευεξία του οργανισμού.
  5. Μυρίστε λουλούδια. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα λουλούδια που βρίσκονται σε ένα χώρο δημιουργούν θετικά συναισθήματα ενώ η μυρωδιά από λουλούδια βελτιώνει τη διάθεση και προωθεί την κοινωνικότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ