11-02-2021

Έρευνα: η τεστοστερόνη βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία σε άνδρες άνω των 65

Η θεραπεία με χορήγηση τεστοστερόνης μπορεί να βελτιώσει ως ένα βαθμό – αλλά όχι θεαματικά – τη σεξουαλική επιθυμία, τη στύση, την ικανότητα στο περπάτημα και τη ψυχική διάθεση ανδρών άνω των 65 ετών.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε για πρώτη φορά μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και χαρακτηρίσθηκε ορόσημο, επειδή δείχνει ότι πράγματι η τεστοστερόνη, παρά τις κατά καιρούς αμφισβητήσεις, μπορεί μεν να μην κάνει θαύματα, αλλά πάντως λειτουργεί σε αρκετούς άνδρες.

Το επίπεδο της τεστοστερόνης μειώνεται με την ηλικία και αυτό έχει συσχετισθεί με μείωση της ενεργητικότητας, της κινητικότητας και της σεξουαλικότητας του άνδρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Σνάϊντερ του Τμήματος Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, διεξήγαγαν τη δοκιμή με 790 άνδρες, που είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (κάτω από 275 νανογραμμάρια ανά δεκάλιτρο αίματος), μικρή όρεξη για σεξ και για ζωή γενικότερα, καθώς και δυσκολία να ανέβουν σκάλες. Εξαιρέθηκαν όσοι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη ή καρδιοπάθεια.

Οι άνδρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έβαζε καθημερινά στους ώμους μία γέλη τεστοστερόνης (την AndroGel 1%) και η άλλη ομάδα μία εξωτερικά παρόμοια ψευδογέλη. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας -που σχεδιάσθηκε έτσι ώστε να αυξάνει την τεστοστερόνη στα επίπεδα ενός άνδρα 19 έως 40 ετών- αξιολογήθηκε σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

Η νέα έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, αφού έγινε σε 12 ιατρικά κέντρα με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι η εν λόγω ανδρική ορμόνη μπορεί να ασκήσει κλινικά σημαντική δράση στους άνδρες τρίτης ηλικίας.

Η θεραπεία βελτίωσε τη σεξουαλική επιθυμία και την ικανότητα στύσης, αύξησε την απόσταση που μπορούσε να περπατήσει κάποιος, ενώ μετρίασε τα συμπτώματα κατάθλιψης και γενικότερα βελτίωσε τη διάθεση των περισσοτέρων συμμετεχόντων στην έρευνα. Η βελτίωση όμως ήταν σχετικά μέτρια και έτεινε να μειώνεται περαιτέρω με το πέρασμα του χρόνου.

Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες, οι ερευνητές είπαν ότι θα πρέπει να γίνει μια άλλη μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει ζητήσει από τους κατασκευαστές σκευασμάτων τεστοστερόνης να διεξάγουν μια μεγάλη κλινική έρευνα, κάτι που ήδη σχεδιάζεται.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζόελ Φινκελστάιν δήλωσε ότι «η τεστοστερόνη δεν είναι πανάκεια» και κάλεσε τους άνδρες να είναι επιφυλακτικοί, εωσότου υπάρξει βέβαιη απάντηση για τους τυχόν κινδύνους σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ