17-05-2021

Η εικονική πραγματικότητα στη μάχη κατά της κατάθλιψης

Μια νέα θεραπεία που περιλαμβάνει την «επικοινωνία» του ασθενή – μέσω εικονικής πραγματικότητας – με το ολόγραμμα ενός παιδιού που κλαίει και στη συνέχεια με τον εαυτό του, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του University College London σε συνεργασία με with ICREA-University of Barcelona σε 15 άτομα ηλικίας 23-61 ετών που βρίσκονταν σε θεραπεία για την κατάθλιψη.

Οι ασθενείς φόρεσαν ειδικά γυαλιά που αρχικά απεικόνισαν το ολόγραμμα ενός ενήλικα και στη συνέχεια ενός παιδιού. Το πρώτο βήμα ήταν να φανταστούν οι συμμετέχοντες ότι το ολόγραμμα του ενήλικα είναι ο εαυτός τους (μάλιστα το ολόγραμμα υιοθετούσε τις κινήσεις τους). Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες διέκριναν και το ολόγραμμα ενός παιδιού που έκλαιγε.

Οι επιστήμες κάλεσαν τους συμμετέχοντες να παρηγορήσουν το παιδί και εκείνοι του ζήτησαν να θυμηθεί τις στιγμές που ήταν χαρούμενο αλλά και να σκεφτεί αυτούς που το αγαπούν. Στη συνέχεια οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τους ασθενείς να ενσαρκώνουν τη φιγούρα του παιδιού και να ακούν τα δικά τους παρηγορητικά λόγια από το ολόγραμμα του ενήλικα.

Από τους 15 ασθενείς, οι 9 παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης ένα μήνα μετά το πείραμα, ενώ 4 από αυτούς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Η «θεραπεία» διήρκησε 45 λεπτά και οι ασθενείς εκτέθηκαν σε 3 συνεδρίες.

Μέσω των παρηγορητικών εκφράσεων οι ασθενείς μαθαίνουν πώς να συμπονούν και πώς να είναι λιγότερο επικριτικοί με τον εαυτό τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όπως επισημαίνουν, η έρευνα θέτει τις βάσεις για μια μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής που μπορεί να λάβει χώρα μελλοντικά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry Open.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ