04-02-2021

Φάρμακα με προληπτική δράση κατά του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge υποστηρίζουν ότι ορισμένα φάρμακα λειτουργώντας ως στατίνες για τον εγκέφαλο μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές μετά από εργαστηριακά πειράματα, διαπίστωσαν ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν να παρεμποδίσουν τα πρώτα βήματα της ασθένειας που οδηγούν στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα πειράματα έγιναν σε ειδικά νηματώδη σκουλήκια εργαστηρίου που είχαν γεννητικά τροποποιηθεί να εμφανίσουν την πρωτεΐνη β-αμυλοειδές, η οποία εμφανίζεται τον εγκέφαλο των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ. Επόμενος στόχος είναι να διερευνήσουν ποια είναι η δράση των εν λόγω φαρμάκων σε συγκεκριμένα στάδια της ασθένειας, αλλά και το αν η δράση τους είναι ασφαλής για τους ανθρώπους.

Αντί να θεραπεύουν τα συμπτώματα της ασθένειας, τα φάρμακα αυτά που λειτουργούν ως «νευρο-στατίνες» μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά, με τον ίδιο τρόπο που οι στατίνες προλαμβάνουν το έμφραγμα. Για παράδειγμα βρέθηκε ότι το αντικαρκινικό φάρμακο bexarotene, σταματάει το πρώτο στάδιο της ασθένειας κατά το οποίο νεκρώνονται εγκεφαλικά κύτταρα.

Ωστόσο η επικεφαλής ερευνών του Alzheimer’s Research UK, Dr Rosa Sancho, επισημαίνει πως οι επιστήμονες πρέπει να διερευνήσουν την ακριβή λειτουργία του φαρμάκου πριν γίνουν κλινικές δοκιμές.

Εάν περαιτέρω έρευνες δείξουν ότι το φάρμακο έχει την ίδια επίδραση και στους ανθρώπους, τότε δεν αποκλείεται τα φάρμακα που λειτουργούν ως νευροστατίνες, με πρώτο το bexarotene, να λαμβάνονται προληπτικά ακόμα και στις ηλικίες των 30 ή 40, για να εμποδίσουν μελλοντικά την εμφάνιση της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ