07-03-2021

Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Με σύνθημα «Μπορούμε – Μπορώ», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον καρκίνο, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προγραμματίζει αύριο 5/2 συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Λειβαδιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Μήλο, την Καρδίτσα και στις περισσότερες πόλεις όπου λειτουργούν τα παραρτήματα της ΕΑΕ, ενώ στην Αθήνα, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό, από τις 11 πμ έως 5 μμ και θα πραγματοποιηθούν σπιρομετρήσεις και μαστογραφίες σε 60 ανασφάλιστους πολίτες του δήμου Αθηναίων από κινητό μαστογράφο που θα βρίσκεται στο σημείο.

Όπως αναφέρει η ΕΑΕ, ο καρκίνος ευθύνεται για 8,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, αλλά πάνω από 1/3 αυτών των θανάτων μπορούν να αποτραπούν, ενώ πολλοί καρκίνοι είναι θεραπεύσιμοι, αν ανιχνευθούν αρκετά νωρίς.

Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο και να δρομολογηθούν ενέργειες για την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου. Όπως προβλέπεται, μέχρι το 2025 τα ετήσια νέα περιστατικά καρκίνου θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια, από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012. Στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση στους πρόωρους θανάτους από μη μεταδιδόμενες ασθένειες (όπου ανήκει και ο καρκίνος) κατά 25% μέχρι το 2025.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ