24-01-2021

Η κοινωνικοποίηση κάνει καλό στην υγεία

Η σχέση με φίλους και με την οικογένεια μειώνει το ρίσκο εμφάνισης κάποια ασθένειας σε κάθε ηλικία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Procceedings of the National Academy of Sciences. Ήδη από την δεκαετία του ’80 διάφορες έρευνες είχαν αποφανθεί: η κοινωνική απομόνωση είναι άκρως ανθυγιεινή μιας και η απουσία δεσμών με φίλους, με την οικογένεια ή με κάποια κοινωνική ομάδα αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 50%, φτάνοντας να θεωρείται τόσο ανθυγιεινή όσο το κάπνισμα ή η απουσία άσκησης.

Ενώ οι προηγούμενες έρευνες αφορούσαν κυρίως ηλικιωμένους, η νέα έρευνα ασχολήθηκε με ένα μεγαλύτερο εύρος ηλικιών, εφήβους, μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους. Οι ερευνητές αξιολόγησαν, μέσω ερωτηματολογίων, τον βαθμό και την ποιότητα κοινωνικής δικτύωσης των συμμετεχόντων και ανακάλυψαν πως όσο περισσότερο κοινωνικοποιούνταν τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας ασθένειας και αυτό ίσχυε σε κάθε ηλικία.

Για παράδειγμα στην εφηβεία τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονταν με υψηλά επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα που λέγεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και αποτελεί δείκτη της γενικής φλεγμονής στο σώμα. Στη μέση ηλικία, όπου τα άτομα αλληλεπιδρούσαν περισσότερο με άλλα άτομα στο χώρο εργασίας ή στο σχολείο των παιδιών τους, η ποιότητα των σχέσεων είχε μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα και αποτελούσε δείκτη προστασίας κατά της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ακόμα ότι η έλλειψη κοινωνικοποίησης, συντελεί στην αύξηση των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο για εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας, διαβήτη και κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ