Η ραγδαία εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας που αλλάζουν τα δεδομένα και επιτρέπουν την επίλυση δύσκολων, έως σήμερα, προβλημάτων της βιομηχανικής συντήρησης, αναλύθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιομηχανικής Συντήρησης, Euromaintenance 2016 Conference που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας (30/5-1/6) από τη Hellenic Maintenance Society(HMS) και την αιγίδα της EFNMS.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων(IoT) και τα big data αποτελούν ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς και εντάσσονται πλέον στον στρατηγικό σχεδιασμό μεγάλων βιομηχανικών χωρών όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γερμανία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Ο τεχνολογικός τομέας, όμως, που αναμένεται να εξελιχθεί ταχύτατα την επόμενη δεκαετία είναι η χρήση των ρομπότ, αρχικά σε βαριές και δύσκολες εργασίες, εν συνεχεία σε ελέγχους και τελικά ακόμα και σε εργασίες συντήρησης. Τεκμηριώνοντας την παραπάνω τάση για την επόμενη 20ετία, κεντρικοί ομιλητές παρουσίασαν στοιχεία για την αυξανόμενη έλλειψη τεχνικού προσωπικού σε παγκόσμιο επίπεδο για δεύτερη συνεχόμενη δεκαετία, αλλά και για το μέσο μηνιαίο κόστος ενός εργαζόμενου συντήρησης που σήμερα κυμαίνεται από τα 2.000 ευρώ στις αναπτυγμένες χώρες έως τα 600 ευρώ στις αναπτυσσόμενες, ενώ το αντίστοιχο κόστος ενός ρομπότ θα αγγίζει μόλις τα 180 ευρώ.

Κοινή όμως διαπίστωση όλων των συνέδρων ήταν ότι όσο μεγάλη και αν είναι η τεχνολογική διείσδυση στη συντήρηση, τον κεντρικό ρόλο θα τον έχει πάντα ο άνθρωπος.

Το προφίλ όμως του σύγχρονου συντηρητή αλλάζει και θα απαιτεί όλο και μεγαλύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα η πιστοποίηση των γνώσεων και ικανοτήτων του θα καθίσταται όλο και πιο επιβεβλημένη.

Μεγάλο μέρος του συνεδρίου κάλυψε η παρουσίαση ολιστικών μεθοδολογιών οργάνωσης της συντήρησης και του Asset Management και αντίστοιχων επιτυχημένων εφαρμογών, γεγονός που κατέστησε σαφές ότι είναι πλέον αδύνατον να αντεπεξέλθει μία επιχείρηση στο παγκόσμια αγορά παραμένοντας στα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας