Τα «Drones» είναι «μη επανδρωμένες ιπτάμενες μηχανές» (UAV), δηλαδή ιπτάμενα « έξυπνα ρομποτάκια», τα οποία έχουν αρχίσει σταδιακά να κατακτούν όχι μόνο τον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και τομείς όπως της περιβαλλοντικής διαχείρισης, της γεωργίας, της ενέργειας, του real estate και των κατασκευών.

Αρκετοί από τους κατασκευαστές drones είναι είτε μικρές ιδιωτικές εταιρίες είτε startups, ενώ μεγάλες εταιρίες εστιασμένες στην τεχνολογία και όμιλοι βιομηχανιών επενδύουν στην drone τεχνολογία.

Στην Ελλάδα τα drones τα έχουμε δει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, έχουν πετάξει πάνω από την πρόσφατη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, έχουν καταγράψει από ψηλά δεξιώσεις γάμων σε κτήματα (σε λίγο τα drones θα είναι σαν τα κουφέτα)…

Πωλούνται, σχεδόν, από όλες τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με έρευνα του BI Intelligence οι μη επανδρωμένες ιπτάμενες μηχανές χρησιμοποιούνται, τώρα, περισσότερο για εμπορικούς σκοπούς, παρά για στρατιωτικούς. Αυτός ήταν ο αρχικός τους προορισμός. Ταυτόχρονα, μελετάται η μελλοντική χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών για ειρηνικούς σκοπούς, όπως μεταφορά φαρμάκων, βιολογικών υλικών για ιατρικές εξετάσεις και τροφίμων σε και από δύσβατες περιοχές, αξιοποιώντας τις μελέτες και την τεχνολογία η οποία τείνει να καθιερωθεί υπό τον όρο Matternet( επέκταση του Internet) αναφερόμενη στην εφαρμογή αυτόματου τρόπου μετακίνησης υλικών.

Η έρευνα του BI υπογραμμίζει έντονα ότι η παγκόσμια αγορά drones στρέφεται στην γεωργία, στην ενέργεια, στην παροχή υπηρεσιών, στις εξορύξεις, στις κατασκευές, στο real estate, στα ΜΜΕ (τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει η χρήση drones στη δημοσιογραφία διερευνά το CNN) και στην παραγωγή ταινιών. Ο τομέας, ο οποίος αναπτύσσεται όσον αφορά τη βιομηχανία drones αφορά τους εμπορικούς /πολιτικούς σκοπούς και απομακρύνεται από την στρατιωτική αγορά. Αυτή την περίοδο συζητείται στις ΗΠΑ η καθολική άρση της απαγόρευσης πτήσης drones για εμπορικούς σκοπούς, ενώ έχουν πάρει ήδη άδεια τρεις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες.

Η Amazon σχεδιάζει να παραδίδει εμπορεύματα με τη χρήση drones, η Gofor θέλει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες της (ασφάλεια, ανίχνευση χώρων, καταγραφή τοπίων, εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών όπως αναζήτηση parking) και η Google εξαγόρασε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής drones.

Στην περίπτωση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων μηχανών τα τεχνολογικά εμπόδια μεταμορφώνονται σε τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οι ΗΠΑ δεν μονοπωλούν την κατασκευή των UAV. Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται η γαλλικών συμφερόντων senseFly, με έδρα την Ελβετία. Η καναδική εταιρία Aeryon, η σουηδική Cyb Aero, η DJI με έδρα την Κίνα και η νότιοκορεατική Gryphon.

Οι περισσότερες χώρες, όπως και η Ελλάδα, δεν έχουν καταλήξει σε νομοθεσία για την χρήση των πολιτικών drones.Στη χώρα μας, ωστόσο ισχύουν αυστηροί κανόνες πτήσης, όπως περιορισμοί στο ύψος των πτήσεων, στην απόσταση ασφαλείας από τους ανθρώπους, απόσταση από εκκλησίες, προβλέπεται αποζημίωση προς τρίτους από πτώση drone κ.α.

Αν νομίζετε ότι το καλύτερο δώρο είναι ένα drone η τιμή τους στην Ελλάδα ξεκινά από τα 100 ευρώ.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας