Περισσότεροι από 230 επιστήμονες και μηχανικοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στο CERN για να συζητήσουν την αναβάθμιση Υψηλής Φωτεινότητας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), η οποία αναμένεται να βελτιώσει δραστικά την ικανότητα νέων ανακαλύψεων από το 2025.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια σχεδιασμού, το πρόγραμμα αναβάθμισης περνά τώρα στη δεύτερη φάση, αυτής της ανάπτυξης των βιομηχανικών προτύπων διαφόρων τμημάτων του επιταχυντή.

Η φωτεινότητα είναι σημαντικός δείκτης της απόδοσης ενός επιταχυντή και είναι ανάλογη του αριθμού των σωματιδίων που συγκρούονται σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συγκρούσεων, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για τους φυσικούς να ανιχνεύσουν ένα σωματίδιο ή μια φυσική διεργασία, άγνωστα ως τότε.

Ο μελλοντικός Υψηλής Φωτεινότητας επιταχυντής (HiLumi LHC) θα επιτρέψει μεγαλύτερης ακρίβειας μετρήσεις στοιχειωδών σωματιδίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους φυσικούς να εξερευνήσουν πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ, «ο HiLumi LHC αναμένεται να παράγει δέκα φορές περισσότερες συγκρούσεις σωματιδίων σε σύγκριση με τις συγκρούσεις που παρήγαγε ο σημερινός LHC κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του, επομένως θα αυξήσει δραματικά την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε νέες ανακαλύψεις».

Ενδεικτικά, ο HiLumi LHC θα παράγει 15 εκατομμύρια μποζόνια Higgs κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύρια που παρήγαγε ο LHC την περίοδο 2011-2012.

Η αναβάθμιση του LHC θα αφορά νέες τεχνολογίες αιχμής για τους μαγνήτες, τα οπτικά στοιχεία του επιταχυντή, τις υπεραγώγιμες κοιλότητες ραδιοσυχνοτήτων και τους υπεραγώγιμους δεσμούς. Περίπου 1,2 χιλιόμετρα του σημερινού επιταχυντή θα αντικατασταθούν από τις νέες τεχνολογίες.

Οι νέες αυτές τεχνολογίες διερευνώνται ήδη από το 2011, στο πλαίσιο της μελέτης σχεδιασμού του HiLumi LHC, εν μέρει χρηματοδοτούμενες από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο HiLumi LHC συνένωσε ένα μεγάλο αριθμό εργαστηρίων από τα κράτη-μέλη του CERN, όπως επίσης και από τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Περίπου 200 επιστήμονες από 20 χώρες συνεργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος. Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας σηματοδοτεί το τέλος της φάσης σχεδιασμού του HiLumi LHC. Το πρόγραμμα πλέον θα επικεντρωθεί στην δημιουργία προτύπων και στη βιομηχανοποίηση της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε πριν από την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας