Ποια sites αποκαλύπτουν πού βρίσκονται τα γιοτ και τα τζετ των δισεκατομμυριούχων

Αν αναρωτιέστε σε ποιο εξωτικό νησί ή σε ποιο απόμερο μέρος αράζει το γιοτ ή το τζετ κάποιου μεγιστάνα, δεν έχετε παρά να αντλήσετε πληροφορίες – και μάλιστα αναδρομικές – από ειδικές ιστοσελίδες, όπως το Vessel.Finder.com, το MarineTraffic.com και το FlightAware.com.

Κάπως έτσι, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε ότι το γιοτ του του ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρισκόταν στις δαλματικές ακτές της Κροατίας πέρυσι τον Αύγουστο, την ίδια εποχή ακριβώς που έκαναν εκεί διακοπές η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της -βασικός πλέον σύμβουλος του Τραμπ- Τζάρεντ Κούσνερ – κάτι το οποίο ο Ρώσος χαρακτήρισε «καθαρή σύμπτωση» μέσω εκπροσώπου του.

Οι νέες τεχνολογίες γεωγραφικού εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο και οι σχετικές εξειδικευμένες ιστοσελίδες έχουν κάνει ευκολότερο πια στον καθένα -και στους πανταχού παρόντες «παπαράτσι»- να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλουσίων και άλλων διασημοτήτων.

Από τη μία, αυτή η δυνατότητα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια, αν π.χ. κάτι πάει στραβά σε ένα σκάφος μέσα στη θάλασσα. Από την άλλη όμως, ιδίως για όσους πρωτίστως θεωρούν το γιοτ ή το τζετ τους το κατ’ εξοχήν καταφύγιο της ιδιωτικής ζωής τους, η επίγνωση ότι ψηφιακά «μάτια» συνεχώς τους παρακολουθούν, αποτελεί κάτι μεταξύ ενόχλησης και απειλής.

Ορισμένες ιστοσελίδες, όπως το SuperYachtsFan.com, δεν παρέχουν στους χρήστες μόνο τη δυνατότητα να βρουν πού βρίσκεται ή βρισκόταν πρόσφατα κάποιο πλοίο ή τζετ, αλλά επίσης -χάρη στη συμβολή ουκ ολίγων ερασιτεχνών φωτογράφων που στέλνουν φωτογραφίες από λιμάνια και αεροδρόμια- πώς ακριβώς είναι η εμφάνιση κάθε ιδιωτικού πλοίου ή αεροπλάνου. Με μια μικρή αμοιβή, ορισμένες ιστοσελίδες στέλνουν σε κάποιον ενδιαφερόμενο ένα ιστορικό με τις κινήσεις ενός σκάφους ακόμη και χρόνια πίσω στο παρελθόν.

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες γιοτ ζητούν από τέτοιες ιστοσελίδες να διαγράφουν πληροφορίες που τους αφορούν, ενώ μερικοί δεν διστάζουν -παρόλο που απαγορεύεται- να απενεργοποιήσουν εν πλω στα σκάφη τους τις συσκευές, οι οποίες συνεχώς αναμεταδίδουν το στίγμα της θέσης τους (Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού).

«Μας λένε ότι ανησυχούν για λόγους ασφαλείας. Όμως στην πραγματικότητα δεν δίνουμε περισσότερα στοιχεία από όσα είναι διαθέσιμα στον καθένα με ένα ζευγάρι κιάλια», αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Μέμος, διευθύνων σύμβουλος της MarineTraffic.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)