Μ’ αυτούς τους τρόπους μπορείτε να κάνετε «δυνατούς» τους κωδικούς σας

Στο διαδίκτυο όλοι μας θέλουμε μεγαλύτερη ασφάλεια
Ένα από τα πράγματα που απασχολούν τους χρήστες του διαδικτύου είναι η ασφάλεια ειδικά των προσωπικών δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις και οι χρήστες καλούνται να δημιουργούν πολλά και «δυνατά» password, που να μην παραβιάζονται.

Πώς γίνεται να κάνει κάποιος τους κωδικούς σας ισχυρότερους για μεγαλύτερη ασφάλεια; Σύμφωνα με την «ESET», το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ασφαλών κωδικών είναι να αποφεύγουν οι χρήστες να χρησιμοποιούν μόνο μία λέξη, και ειδικά αγγλική, και να προτιμούν τη χρήση μίας φράσης ή μιας σειράς λέξεων που δεν είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος, ή κανονικά δεν θα εμφανίζονταν η μία δίπλα στην άλλη σε μια πρόταση. Σημειώνεται, μάλιστα, πως ότι με δεδομένο πως η αποφυγή λέξεων που υπάρχουν στο λεξικό αυξάνει τη «δύναμη» του κωδικού, είναι καλό να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες λέξεις που έχουν επινοήσει οι ίδιοι.

Για τους χρήστες είναι σημαντικό να θυμούνται ότι οι κωδικοί είναι προσωπικοί, δεν αποκαλύπτονται. Επίσης, για κάθε λογαριασμό απαιτείται ένας μοναδικός κωδικός πρόσβασης. Να αναφέρουμε πως υπάρχουν χρήστες που δυσκολεύονται να θυμηθούν ένα σύνθετο κωδικό, και γι’ αυτούς η «ESET» προτείνει τη χρήση ενός αξιόπιστου password manager.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο πιο ασφαλής μπορεί να αποδειχθεί. Οι χρήστες είναι καλό να ξέρουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί χαρακτήρες, που αν παρεμβάλλονται σε διαφορετικά σημεία, αναμεμειγμένα με τους κανονικούς χαρακτήρες, και όχι μόνο στο τέλος, ο κωδικός γίνεται πιο ισχυρός.

Από πολλούς είναι σύνηθες η χρήση προσωπικών δεδομένων ως password, αλλά αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους, καθώς, στην περίπτωση αυτή, οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί να μοιάζουν με το όνομα χρήστη. Να αναφέρουμε ότι εάν ένας κυβερνοεγκληματίας έχει καταφέρει να κλέψει τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη (για παράδειγμα είτε από το Facebook είτε από άλλο τρόπο), θα είναι ακόμα ευκολότερο για αυτόν να μαντέψει και τον κωδικό πρόσβασης. Γι’ αυτό τον λόγο, η «ESET» συμβουλεύει τους χρήστες να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης, έχοντας στο μυαλό τους ότι όσο πιο σημαντικά τα δεδομένα που προστατεύονται, τόσο πιο συχνά πρέπει να αλλάζουν τα password.

Να αναφέρουμε, πάντως, ότι και στις μέρες μας που οι «επιθέσεις» είναι πολλές, μεγάλο ποσοστό χρηστών δεν έχει κατανοήσει τη σημασία δημιουργίας ασφαλών password. Όπως έχει γίνει γνωστό από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, πάνω από 23,2 εκατομμύρια παραβιασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν τον κωδικό πρόσβασης «123456», ενώ 7,7 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούσαν τον κωδικό «123456789».
Οι τεχνολογίες πιστοποίησης διπλού ή πολλαπλού παράγοντα (2FA/MFA) ενισχύουν σημαντικά την προστασία, αλλά η ανάγκη για μοναδικούς και «ισχυρούς» κωδικούς δεν σταματά να αποτελεί προτεραιότητα για την ασφάλεια των λογαριασμών…

(πληροφορίες από naftemporiki.gr)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook