Ο υπολογιστικός κώδικας που γράφεται από γυναίκες έχει μεγαλύτερη αποδοχή και λαμβάνει καλύτερες κριτικές από αυτόν που γράφεται από άνδρες, αλλά μόνο εάν το φύλο τους δεν γίνεται γνωστό, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, από τα τμήματα επιστήμης υπολογιστών από το Cal Poly και το North Carolina State University, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ανέλυσαν περίπου 1,4 εκατ. χρήστες στην open source υπηρεσία sharing προγραμμάτων Github και συμπέραναν ότι οι προτάσεις αλλαγών (pull requests) που γίνονταν από γυναίκες ήταν πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές.

Το Github, που χρησιμοποιείται ευρέως από χρήστες του Ίντερνετ, δεν απαιτεί δήλωση φύλου από τα 12 εκατ. χρήστες του.

Οι ερευνητές διερεύνησαν περίπου 4 εκατ. χρήστες που έκαναν login στο Github μέσα σε μία ημέρα, την 1 Απριλίου 2015, αλλά μόνο για το 1,4 εκατ. χρήστες ήταν σε θέση να καταλάβουν αν ήταν άντρες ή γυναίκες, από το προφίλ τους ή επειδή οι διευθύνσεις email αντιστοιχούσαν με προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα.

Όπως διαπιστώθηκε, το 78,6% των προτάσεων αλλαγών από γυναίκες γίνονταν αποδεκτά, τη στιγμή που για τους άνδρες το ποσοστό ήταν 74,6%.

Μάλιστα ενώ οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες, όπως το αν οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να ανταποκρίνονται σε γνωστά ζητήματα, το αν οι παρεμβάσεις τους ήταν πιο σύντομες και συνεπώς ευκολότερο να αξιολογηθούν και το ποιες γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούσαν, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιος συσχετισμός.

Όμως τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χρήστριες που δεν ήταν γνωστές ιδιαίτερα εντός της κοινότητας και τα προφίλ τους έδειχναν ξεκάθαρα ότι ήταν γυναίκες, είχαν πολύ χαμηλότερο δείκτη αποδοχής από τους χρήστες των οποίων το φύλο δεν ήταν γνωστό.

Τα ποσοστά αποδοχής ήταν 71,8% όταν τα προφίλ ήταν ουδέτερα, ενώ μειώνονταν στο 62,5% όταν ήταν φανερό το φύλο. Υπήρχε αντίστοιχη πτώση και στους άνδρες, αλλά όχι τόσο μεγάλη.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι παρόλο που οι γυναίκες στο Github φαίνονται πιο ικανές, υπάρχουν προκαταλήψεις και διακρίσεις σε βάρος τους.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας