Γιατί το Facebook προσέλαβε τον Νικ Κλεγκ; (εικόνες – video)

Ένα από τα πιο γνωστά πολιτικά πρόσωπα της Βρετανίας εντάσσει στο δυναμικό του το Facebook, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών και ρυθμιστικών αρχών για την πολιτική διαχείρισης δεδομένων των χρηστών του.

Το Facebook ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/10), ότι ο Νικ Κλεγκ, πρώην αρχηγός των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης από το 2010 έως το 2015, θα αναλάβει επικεφαλής Παγκόσμιων Υποθέσεων και Επικοινωνίας. ‘Ερχεται ουσιαστικά να καλύψει το κενό του Έλιοτ Σρέιτζ, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του τον περασμένο Ιούνιο.

Η επιστράτευση ενός γνωστού πολιτικού έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το Facebook επιχειρεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και χρηστών, που επλήγη σοβαρά με την αποκάλυψη της υπόθεσης Cambridge Analytica. Η υπόθεση πυροδότησε έντονη δημόσια συζήτηση όχι μόνο για την διαρροή και παράνομη χρήση δεδομένων, αλλά και για το σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσουν τα social media την πολιτική και εκλογική διαδικασία.

Πιο πρόσφατα ήρθε στο φως ακόμη ένα σκάνδαλο. Χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες 29 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Όλα αυτά έχουν ωθήσει δημόσια funds, που έχουν στην κατοχή τους μετοχές του Facebook να στηρίξουν μία πρόταση για αποπομπή του Μαρκ Ζάκεμπεργκ από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Είναι ένα σενάριο, με αυξημένες πιθανότητες, αν και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η παραμονή του ιδρυτή του μέσου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Είναι περισσότερο μία προσπάθεια να μετριαστεί ο απόλυτος έλεγχος, που ασκεί σήμερα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Facebook βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, σε μία έρευνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο ύψους έως και 1,63 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WSJ ο Ζάκερμπεργκ και η γενική διευθύντρια επιχειρήσεων, Σέριλ Σάντμπεργκ, είχαν πολλές συναντήσεις με τον Νικ Κλεγκ, πριν κατλαήξουν στην πρόσκληψή του. Σε ανάρτησή της στο Facebook η Σάντμπεργκ επισημαίνει ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και «τώρα περισσότερο από ποτέ» χρειαζόταν μία νέα προοπτική. «Η εμπειρίαρεία του και η ικανότητά του να επιλύει σύνθετα ζητήματα θα είναι πολύτιμη στα χρόνια, που έρχονται», έγραψε για τον Κλεγκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κλεγκ έχασε την έδρα του στη βρετανική Βουλή το 2018. Έκτοτε ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας μάλιστα δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην κοινότητα. Έχει επίσης εργαστεί ως εμπορικός διαπραγματευτής στην Κομισιόν.


Πηγή: naftemporiki.gr


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook