Γιατί το Tesla που «ταξιδεύει» στο διάστημα είναι απειλή για τον Άρη;

Τι θα συμβεί αν το διαστημικό αυτοκίνητο πέσει στον κόκκινο πλανήτη

Μπορεί το κατακόκκινο σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster που εδώ κι ένα μήνα «ταξιδεύει» στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon Heavy της Space Χ, να αποτελεί απειλή για τον Άρη;

Κι όμως, το διαστημικό αυτοκίνητο είναι πήχτρα στα γήινα μικρόβια άρα αν ποτέ πέσει πάνω στον κόκκινο πλανήτη τότε αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα βιολογική απειλή για να τον μολύνει.

Τα διαστημικά σκάφη που προορίζονται να προσεδαφιστούν σε άλλα ουράνια σώματα, ελέγχονται προηγουμένως από το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ώστε να διασφαλισθεί ότι, όταν αφήνουν τη Γη, δεν μεταφέρουν βακτήρια στο διάστημα.

Όμως, επειδή το αυτοκίνητο Tesla δεν προοριζόταν για τον Άρη, δεν πέρασε από τη διαδικασία προσεκτικής απολύμανσης πριν την εκτόξευσή του.

Έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα το Roadtser με τον «Αστράνθρωπο» στο τιμόνι του, ίσως μεταφέρει τη μεγαλύτερη συλλογή βακτηρίων που έχουν ποτέ εκτοξευθεί από τη Γη.

«Αν υπάρχουν “ντόπιοι” έμβιοι μικροοργανισμοί στον Άρη, κινδυνεύουν να μολυνθούν από τη γήινη ζωή», δήλωσε ο καθηγητής γεωπιστημών και πλανητικών επιστημών Τζέι Μέλος.

Τόνισε ότι ακόμη κι αν οι τεχνικοί είχαν ακτινοβολήσει το εξωτερικό του αυτοκινήτου για να σκοτώσουν τα μικρόβια, το εσωτερικό του και ιδίως η μηχανή θα διαθέτει πολλά βακτήρια ακόμη, καθώς οι μηχανές των αυτοκινήτων δεν συναρμολογούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

Τα βακτήρια είναι πιθανό να αναστείλουν τις λειτουργίες τους στο διάστημα, εωσότου βρεθούν σε πιο φιλικό περιβάλλον. Όμως θα επιβιώσουν από το διαστημικό ταξίδι, διαβεβαίωσε η καθηγήτρια αεροναυτικής και αστροναυτικής Αλίνα Αλεξέενκο του Πέρντιου.

Αυτή η μεταφορά μικροβίων θα πυροδοτήσει μια σκληρή μάχη ανάμεσα στους ντόπιους και στους εισβολείς, με πιο πιθανό τα γήινα βακτήρια να νικήσουν, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Υπάρχει βέβαια και μια πιο αισιόδοξη οπτική γωνία, ότι «τα βακτήρια στο Tesla μπορούν να θεωρηθούν μια βιοαπειλή ή ένα αντίγραφο ασφαλείας της ζωής στη Γη», όπως δήλωσε η Αλεξέενκο.

Θα συγκρουστεί, όμως, με τον Άρη;

Προς το παρόν πάντως, ο πύραυλος με το Tesla δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον «κόκκινο» πλανήτη. Το διαστημικό αυτοκίνητο, που ταξιδεύει με ταχύτητα 11.690 χιλιομέτρων την ώρα, μετά από ένα μήνα ταξιδιού έχει πια φθάσει σε απόσταση περίπου οκτώ εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ απέχει 196 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Άρη.

Το σκάφος της Space X ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο και αναμένεται να διασταυρωθεί με την τροχιά του Άρη για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο, σε απόσταση 110 εκατ. χλμ. από τον γειτονικό πλανήτη. Εκτιμάται ότι θα φθάσει στην κοντινότερη απόστασή του από τον Άρη (περίπου 7 εκατ. χλμ.) τον Οκτώβριο του 2020.

Αν όντως αυτό συμβεί, τότε θα είναι αρκετά μακριά και ο Άρης δεν θα μπορέσει να έλξει βαρυτικά τη διαστημοσυσκευή και να την αναγκάσει να τεθεί σε τροχιά γύρω του ή να προσκρούσει πάνω του. Όμως, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, στην πορεία μπορεί να υπεισέλθουν διάφοροι απρόβλεπτοι παράγοντες, που να επηρεάσουν την ταχύτητα και την πορεία του σκάφους, με συνέπεια να καταλήξει στην «αγκαλιά» του Άρη.

Το Roadster έχει 6% πιθανότητες να πέσει στη Γη και 2,5% να πέσει στην Αφροδίτη μετά… από ένα εκατομμύριο χρόνια.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook