Εκατομμύρια κωδικοί email στο «σφυρί» – Μήπως είναι και ο δικός σας;
Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει η διαρροή κωδικών email από χάκερς. Τα αρχεία αυτά ονομάζονται «Συλλογή 1» και τα χρησιμοποιούν χάκερς για να αποκτήσουν πρόσβαση στις επαφές.

Η διαδικτυακή κοινότητα σείστηκα από την  αποκάλυψη ότι περί τα 770 εκατομμύρια email αλλά και κωδικοί είχαν αναρτηθεί σε δημοφιλές φόρουμ χάκερ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα αρχεία, συνολικού μεγέθους 87GB, εντόπισε ο ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφαλείας Τρόι Χαντ, ιδρυτής της υπηρεσίας «Have I Been Pwned», που έχει ως στόχο της να ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για επιθέσεις χάκερ και διαρροή προσωπικών δεδομένων από ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.

«Πιθανότατα τα δεδομένα αυτά δεν προέρχονται από μια μόνο επίθεση αλλά από πολλές μικρότερες παραβιάσεις, πιθανώς από χιλιάδες διαφορετικές πηγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παρότι αρκετά από αυτά τα δεδομένα έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αντίστοιχες «σκοτεινές» ιστοσελίδες και παλαιότερα -όπως οι 360 εκατομμύρια λογαριασμοί ΜySpace που παραβίασαν χάκερ το 2008 ή τα 164 εκατ. λογαριασμών LinkedIn που έγιναν στόχος το 2016- στο τεράστιο αυτό αρχείο συμπεριλαμβάνονται περίπου 140 εκατομμύρια emails που οι ειδικοί ασφαλείας δεν γνώριζαν ότι έχουν διαρρεύσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν εισάγετε το email σας στο συγκεκριμένο site, δεν θα σας πει αμέσως ότι οι κωδικοί σας έχουν διαρρεύσει, ωστόσο αν υπάρχει στη database του «HaveIBeenPwned», τότε σίγουρα να ανησυχήσετε.

Την ιστοσελίδα την βρίσκετε εδώ

Τι πρέπει να κάνετε αν σας χάκαραν;

Αρχικά πρέπει άμεσα να αλλάξετε τον κωδικό σας από όλα τα site, στα οποία μπορεί να τον έχετε αποθηκεύσει. Μην αλλάξετε απλά ένα ψηφίο, προτιμήστε έναν άλλον, τελείως διαφορετικό κωδικό. Αλλάξτε, επίσης, τον κωδικό πρόσβασης στο mail ανάκτησης.

Εγκαταστήστε το σύστημα επαλήθευσης σε δύο βήματα. Εάν χρησιμοποιείτε Gmail, Outlook, Hotmail, Yahoo θα έχετε αυτή την επιλογή. Ουσιαστικά αυτό απαιτεί από εσάς να περνάτε μια διαδικασία δύο σταδίων για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας κάθε φορά που συνδέεστε στο mail σας από μια νέα συσκευή.

Επιλέξτε όλα τα mail από τις επαφές σας και στείλτε τους ένα επείγον σημείωμα λέγοντάς τους να μην ανοίξουν κανένα περίεργο mail που μπορεί να σταλεί από τη δική σας διεύθυνση, πολύ περισσότερο κάποιο σύνδεσμο.

(cnn.gr)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook