Χαμός στο Instagram: Διέρρευσαν από την… Ινδία προσωπικά δεδομένα 49 εκατ. χρηστών – Θύματα και celebrities
Πανικός και ανησυχία έχει προκληθεί στο διαδίκτυο από το γεγονός πως διέρρευσαν από το Instagram προσωπικά δεδομένα 49 εκατομμυρίων χρηστών, μεταξύ των οποίων και celebrities, μετά από καίριο λάθος του τεχνικού τμήματος της συγκεκριμένης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.

Υπαίτια για τη διαρροή φαίνεται ότι είναι μια εταιρεία marketing με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, που φέρει το όνομα «Chtrbox», μέσω μιας βάσης δεδομένων της «Amazon Web Services». Θέση πήρε το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, και έκανε λόγο για ένα σοβαρό περιστατικό το οποίο ερευνάται.

Σχετικό θέμα φιλοξένησε η βρετανική εφημερίδα «The Sun», η οποία αναφέρει ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές προσωπικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Μιλάμε για γεγονός που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες του Instagram.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τη διαρροή ανακάλυψε ο ειδικός ασφαλείας δικτύων Άνουραγκ Σεν, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τους αρμοδίους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία των χρηστών θα παραμείνουν προστατευμένα. Συγκεκριμένα, ο Σεν διαπίστωσε ότι ήταν εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα (email, προσωπικοί αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις κ.ά.) 49 εκατ. χρηστών, και πως σταδιακά ο αριθμός αυτός αυξανόταν.

Πώς έγινε η διαρροή;

Πώς συνέβη και «έφυγαν» προσωπικά στοιχεία χρηστών. Η διαρροή φέρεται να έγινε μέσω μιας βάσης δεδομένων της «Amazon Web Services», η οποία ήταν ανοικτή στο κοινό, δηλαδή προσβάσιμη δίχως κωδικό. Υπαίτια για τη διαρροή φαίνεται ότι είναι μια εταιρεία marketing με έδρα τη Βομβάη της Ινδίας, που φέρει το όνομα «Chtrbox».

Αυτή η εταιρεία πληρώνει influencers προκειμένου να αναρτούν προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών στο Instagram. Σύμφωνα και με τη «The Sun», η «Chtrbox» δημιούργησε μια βάση δεδομένων για να υπολογίζει πόσο πρέπει να πληρώνει κάθε influencer, βάσει των followers, των likes, των κλικς κ.ά. Γι’ αυτόν τον λόγο το πιο πιθανό είναι ότι από τη διαρροή στο Instagram επηρεάστηκαν περισσότερο λογαριασμοί που έχουν μεγάλο αριθμό followers.

Αυτό που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία είναι πως η βάση δεδομένων που διέρρευσε στο κοινό περιείχε βιογραφικά, τηλεφωνικούς αριθμούς, email, διευθύνσεις και πολλά ακόμη ευαίσθητα στοιχεία. Αναλυτές που ασχολούνται με ιστοσελίδες κοινωνική δικτύωσης μελετούν τα στοιχεία από αυτό το περιστατικό προκειμένου να εξακριβώσουν αν διέρρευσαν περαιτέρω προσωπικά δεδομένα χρηστών του Instagram. Υπάρχουν, πάντως, επώνυμοι, που κατήγγειλαν ότι τα στοιχεία τους διέρρευσαν παρότι δεν είχαν καμία σχέση με τη «Chtrbox». Άρα το θέμα δείχνει περισσότερο περίπλοκο. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βάση δεδομένων είναι πλέον κλειστή.
Facebook: Ερευνούμε σοβαρά το περιστατικό

Όπως αναφέραμε, το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, πήρε θέση και εξέδωσε μια ανακοίνωση, αναφέροντας ότι το θέμα είναι σοβαρό. Επιπλέον, σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη «Chtrbox» για να διαπιστώσει από που προήλθαν όλα αυτά τα δεδομένα και πως έγιναν διαθέσιμα δημοσίως.

«Εξετάζουμε το θέμα για να καταλάβουμε αν τα δεδομένα που περιγράφηκαν -email και τηλεφωνικοί αριθμοί- σχετίζονται με το Instagram ή με άλλες πηγές. Σε κάθε περίπτωση η πιθανότητα τρίτοι παράγοντες να κακοδιαχειρίστηκαν πληροφορίες χρηστών είναι και που παίρνουμε πολύ σοβαρά» ανέφερε το Facebook.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook