Τον λένε «Άρη» (Aris) και είναι ένας σούπερ υπολογιστής, που ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (EDET) και στο υπουργείο Παιδείας, όπου είναι εγκατεστημένος.

Μάλιστα, πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι βρέθηκε ανάμεσα στους 500 ισχυρότερους του κόσμου, κάτι που κατορθώνει για πρώτη φορά η χώρα μας.

Τώρα, ερευνητές και φοιτητές από ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά για πρώτη φορά τον «ARIS»!

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) διοργανώνει για πρώτη φορά στις από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου ημερίδα και εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Τεχνικές αποδοτικής χρήσης του Εθνικού Υπερ-υπολογιστικού Συστήματος ARIS».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Παιδείας και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο όπου φιλοξενείται η εθνική υπερυπολογιστική υποδομή ARIS. Η εκδήλωση απευθύνεται σε υπάρχοντες και δυνητικούς χρήστες υπερυπολογιστικών συστημάτων στην Ελλάδα. Στόχος είναι ερευνητές και φοιτητές από ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα να εκπαιδευτούν στη χρήση του υπερ-υπολογιστή ARIS.

Το σύστημα ARIS βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, ενσωματώνει την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel® Xeon® E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge και προσφέρει υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180 TFlops (τεραφλόπ ή τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους, ενώ προσφέρει συνολικά πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) και διαθέτει αποθηκευτικό χώρο περίπου 1 Petabyte (τετράκις εκατομμυρίων bytes). Επίσης, το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών, όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι υπερυπολογιστικές υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΔΕΤ και θα ακολουθήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο για την αποδοτικότερη δυνατή χρήση της υπερυπολογιστικής υποδομής ARIS. Τα θέματα που θα καλυφθούν, είναι:

– Αρχιτεκτονική και τεχνολογία του υπερυπολογιστικού συστήματος.

– Πολιτική πρόσβασης στο εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα ARIS.

– Περιγραφή του ΕΔΕΤ και της ευρωπαϊκής υπερυπολογιστικής υποδομής PRACE.

– Χρήση της υποδομής ARIS.

– Προγραμματιστικά μοντέλα και τεχνικές βελτιστοποίησης κώδικα.

– Προγραμματισμός σε MPI/OpenMP.

– Profiling και benchmarking.

Το σεμινάριο (στη διεύθυνση Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι) προσφέρεται δωρεάν στους ερευνητές και τους φοιτητές των ελληνικών ιδρυμάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή (που να υποστηρίζει ssh) και θα δουλεύουν σε ομάδες των δύο ατόμων.

Η εγγραφή στο σεμινάριο έως τις 7 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοικτή και διαθέσιμη στους συνδέσμους:

– Για την ημερίδα: https://goo.gl/ekGkjr (έως 100 άτομα).

– Για την εκπαίδευση: https://goo.gl/RHPM1g (έως 25 άτομα).

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας