Απίστευτο: Το Amazon Alexa… έστειλε κατά λάθος συνομιλία ζευγαριού σε γνωστό τους

Μπορεί οι εταιρείες να συμμορφώνονται με τον νέο Κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όμως η διαρροή τους μπορεί να γίνει με τον πιο… απρόσμενο και απίστευτο τρόπο. 

Ένα ζευγάρι στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι μια συζήτηση που είχε μέσα στο σπίτι, στάλθηκε εν αγνοία τους σε έναν γνωστό τους, που μάλιστα ήταν και υπάλληλος του άνδρα!

Υπεύθυνος για τη διαρροή ήταν ο… προσωπικός ψηφιακός βοηθός Amazon Alexa, που βρισκόταν ενσωματωμένος στο «έξυπνο» ηχείο Echo της οικογένειας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, που κατέγραψε τη συνομιλία και έπειτα έστειλε το ψηφιακό ηχητικό αρχείο. 

Ο έκπληκτος αθέλητος ωτακουστής βρέθηκε να ακούει το ζευγάρι να μιλάει για το ξύλινο πάτωμά του. Τους ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν (διακινδυνεύοντας κάτι μεταξύ προαγωγής και απόλυσης!) και το ζευγάρι έμεινε ακόμη πιο έκπληκτο.

Στην αρχή νόμιζε ότι ο γνωστός τους τούς έκανε πλάκα, όταν όμως τους είπε από το τηλέφωνο λεπτομέρειες από τη συζήτηση που είχε ακούσει, τότε το ζευγάρι δεν πίστευε στα αυτιά του.

«Ένιωσα θύμα παραβίασης, πλήρους παραβίασης της ιδιωτικότητάς μου. Αμέσως είπα στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να συνδέσω αυτή τη συσκευή στο διαδίκτυο, επειδή δεν μπορώ να την εμπιστευθώ» δήλωσε η σύζυγος.

Η αντίδραση της Amazon και πώς η Alexa ηχογράφησε τη συνομιλία

Η Amazon έκανε λόγο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC, για «μια απίθανη αλυσίδα γεγονότων», λέγοντας ότι η Alexa παρερμήνευσε τη συζήτηση, με τελικό αποτέλεσμα να στείλει την ηχογράφηση μέσω διαδικτύου σε μια τυχαία επαφή του ζευγαριού.

Η Alexa, που εκτός από τα ηχεία Echo βρίσκεται και σε άλλες συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη, έχει προγραμματισθεί να ξεκινά την ηχογράφηση, όταν ακούει το όνομά της ή κάποια άλλη λέξη της επιλογής των χρηστών. Αυτό όμως σημαίνει ότι αν π.χ. η ανοιχτή τηλεόραση παίξει μια λέξη που μοιάζει με το Alexa, η «έξυπνη» συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί ξαφνικά – και κανείς στο δωμάτιο να μην το καταλάβει αυτό.

Και πώς έφθασε στο σημείο να στέλνει σε τρίτους την ηχογράφηση; Σύμφωνα με την Amazon, η Alexa «παράκουσε» για δεύτερη φορά, νομίζοντας πως στη διάρκεια της συζήτησης για το πάτωμά τους οι χρήστες (το ζευγάρι) είπαν την εντολή «στείλε μήνυμα».

Αλλά μήνυμα σε ποιον; Κι εδώ φθάνουμε πλέον στο αποκορύφωμα των παρεξηγήσεων, καθώς, σύμφωνα με την Amazon, η Alexa ρώτησε δυνατά «σε ποιόν;».

Το ζευγάρι, πάνω στην κουβέντα, δεν άκουσε την Alexa, αλλά η Alexa για τρίτη φορά «παράκουσε» και εξέλαβε κάποια λέξη από τον διάλογο του ζευγαριού ως το όνομα ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (του υπαλλήλου του συζύγου), στον οποίο θα έπρεπε να στείλει την ηχογράφηση.

Στη συνέχεια, η Alexa ζήτησε να επιβεβαιώσει το όνομα που θα έστελνε την ηχογράφηση και ρώτησε «σε αυτό το όνομα, σωστά;». Και για τέταρτη φορά νόμιζε ότι άκουσε τη λέξη «σωστά». Και το έκανε!

Η αμερικανική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι «εξετάζει το ζήτημα, ώστε στο μέλλον να είναι ακόμη λιγότερο πιθανό ότι θα συμβεί κάτι παρόμοιο». Θα πρέπει όμως να προσέξει κανείς ότι, και μετά τις όποιες βελτιώσεις, η εταιρεία δεν διαβεβαιώνει ότι αποκλείεται να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, απλώς θα είναι λιγότερο πιθανό…

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε Επίσης