Ανατριχιαστικο πείραμα: Εγκέφαλοι γουρουνιών διατηρήθηκαν «ζωντανοί» έξω από το σώμα τους για 36 ώρες

Ερευνητές από τις ΗΠΑ κατόρθωσαν να διατηρήσουν ζωντανούς τους εγκεφάλους γουρουνιών έξω από το σώμα των ζώων έως και 36 ώρες, με τη βοήθεια ενός υγρού πλούσιου σε οξυγόνου που έθεσαν σε κυκλοφορία εντός του οργάνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα, Nenad Sestan, του Πανεπιστημίου του Yale, τόνισαν ότι οι εγκέφαλοι των γουρουνιών δεν είχαν συνείδηση, αλλά το επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να μελετήσουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και να συμβάλλουν στη θεραπεία ασθενειών, από τον καρκίνο μέχρι την άνοια.

Το επίτευγμα αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη την επιστημονική κοινότητα. Πολλοί επεσήμαναν ότι αυτό που κατόρθωσαν οι επιστήμονες δεν μπορεί να αναβάλλει τον θάνατο, καθώς δεν μπορεί να γίνει μεταμόσχευση εγκεφάλου σε ένα άλλο σώμα.

Ο Sestan, από την πλευρά του, έθεσε και τους ηθικούς προβληματισμούς της επιστημονικής ομάδας, αναφέροντας ότι αν υποθετικά κάποιος υιοθετήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, τη βελτιώσει και αποκαταστήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα κάποιου, τότε θα μιλάμε για αποκατάσταση ενός ανθρώπου. «Αν αυτός ο άνθρωπος έχει και μνήμη, θα ήταν κάτι που θα μου προκαλούσε φρίκη» συμπλήρωσε.

Η νευροεπιστήμονας, Frances Edwards, από το University College London, συμπληρώνει ότι το πείραμα μπορεί να φανεί χρήσιμο στους επιστήμονες που μελετούν τις εγκεφαλικές συνδέσεις, ωστόσο θεωρεί εντελώς απίθανο να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους.

Με πληροφορίες από τον Guardian