• Η Ε.Ε. διέταξε την άμεση ανάκληση έξι φορτιστών που είναι σε μαύρη λίστα σε όλα τα κράτη-μέλη της
  • Οι συσκευές βρέθηκαν να παραβιάζουν την Οδηγία Χαμηλής Τάσης και το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 60950, ενώ δεν έχουν επαρκή μόνωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκαλύπτεται σε γραπτή έκθεση, διέταξε στις αρχές του μήνα την ανάκληση έξι φορτιστών που προέρχονται από την Κίνα λόγω κινδύνου για ηλεκτροπληξία.

Το εκτελεστικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευσε την πώληση των μονάδων που φέρουν τους αριθμούς μοντέλων EP-TA20EWE, A1400, ES-D06, JM-T0XX, MY-222 και RP-U21.

Οι τρεις πρώτοι φορτιστές διατέθηκαν ως μη επώνυμες συσκευές υπό γενικές ονομασίες όπως «Travel Charger», ενώ οι τελευταίες τρεις διατέθηκαν από τις εταιρείες Powerful, EMY και Proda με έδρα την Κίνα.

Ο USB φορτιστής RP-U21 της Proda και ο φορτιστής ταξιδιού MY-222 της EMY είχαν αρχικά επισημανθεί ως ακατάλληλοι νωρίτερα αυτό το μήνα στην αγορά της Δανίας και είναι τα μόνα δύο μοντέλα της νέας λίστας της ΕΕ που δεν αναφέρθηκαν ως «σοβαροί κίνδυνοι» για τους καταναλωτές.

Η ταξινόμηση δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα δύο αυτά μοντέλα είναι ασφαλέστερα από τα υπόλοιπα απαγορευμένα προϊόντα και απλώς σημαίνει ότι το πραγματικό επίπεδο απειλής που θέτουν δεν έχει ακόμη καθοριστεί με ακρίβεια.

Τα υπόλοιπα μοντέλα επιβεβαιώθηκαν ήδη ως ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους καταναλωτές, με την αναφορά να γίνεται επίσης στη Δανία. Παρόλο που είναι, επί του παρόντος, ασαφές αν οι φορτιστές πωλούνται από πωλητές λιανικής στην Ευρώπη εκτός της Δανίας, η πλειοψηφία τους μπορεί ακόμη να παραγγελθεί απευθείας από τους κατασκευαστές τους σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Και οι έξι από τις προαναφερθείσες μονάδες βρέθηκαν να παραβιάζουν την Οδηγία Χαμηλής Τάσης και το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 60950, σημειώνουν από την Ε.Ε. Ο παρατηρητής της αγοράς στη Δανία διαπίστωσε ότι οι συσκευές δεν έχουν επαρκή ηλεκτρική μόνωση.

Ως εκ τούτου, η Ε.Ε. διέταξε την άμεση ανάκληση όλων -σε μαύρη λίστα- μονάδων σε όλα τα κράτη-μέλη της, ενώ οι διανομείς τους αναμένεται να συμμορφωθούν με τη σειρά τους στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Εξυπακούεται ότι η ανάκληση στη Δανία ξεκίνησε ήδη, αλλά απομένει να δούμε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να απομακρυνθούν τα προϊόντα από όλες τις αγορές της Ε.Ε. στις οποίες είναι διαθέσιμα.

Ανατρέξτε παρακάτω για να δείτε όλα τα προϊόντα που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Πηγή: Digitallife.grΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας