18-05-2021

Νέες κατηγορίες για το Facebook: Υποκινεί το μίσος!

Μετά το χαμό που έχει προκληθεί με το πρόστιμο των 250.000 ευρώ την ημέρα, με το οποίο απειλείται το Facebook ύστερα από απόφαση του πρωτοδικείου των Βρυξελλών, ένας νέος πονοκέφαλος βασανίζει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Εισαγγελία του Αμβούργου διέταξε έρευνα σε βάρος του επικεφαλής του Facebook στην Βόρεια Ευρώπη, Μάρτιν Οτ, για βοήθεια στην υποκίνηση μίσους, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε δικηγόρος, κατηγορώντας την εταιρεία ότι δεν διέγραψε σχόλια μίσους από αναρτήσεις χρηστών, παρότι είχαν επισημανθεί.

Ακτιβιστές και πολιτικοί στη Γερμανία κατηγορούν το Facebook ότι δεν διαγράφει ακόμη και ξεκάθαρα σχόλια μίσους, τα οποία παραβιάζουν το γερμανικό δίκαιο και τις οδηγίες του ίδιου του Facebook.

Η εταιρεία απαντά ότι διαγράφει σχόλια που παραβιάζουν τις οδηγίες της, αλλά δεν μπορεί να κρίνει το εάν κάποια σχόλια παραβιάζουν το γερμανικό δίκαιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας συνέστησε ήδη ομάδα εργασίας με υπεύθυνους του Facebook, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κενό, ενώ το περιοδικό επισημαίνει ότι ο ιδρυτής του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ είχε εκφράσει, σε συνάντησή του με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τη βούλησή του να βελτιώσει τη διαδικασία.

Ο δικηγόρος, πάντως, που υπέβαλε τη μήνυση επιμένει ότι για τη δική του υπόθεση ισχύει το γερμανικό δίκαιο, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει ότι ισχύει το ιρλανδικό δίκαιο, διότι η έδρα του Facebook για την Ευρώπη βρίσκεται στο Δουβλίνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ