14-04-2021

Κατασκευάζουν το ρολόι που θα αντέξει… 10.000 χρόνια – Ποιος το χρηματοδοτεί (video)

Κάτω από ένα βουνό στο μέσον μιας ερήμου του Τέξας των ΗΠΑ άρχισε να κατασκευάζεται ένα ρολόι που προορίζεται να αντέξει τουλάχιστον 10.000 χρόνια χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχει προσφέρει την έκταση για την κατασκευή του ρολογιού ενώ υποστηρίζει και το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Long Now, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την κατασκευή του.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ημερομηνία για την ολοκλήρωση του έργου που οραματίστηκε και σχεδίασε ο εφευρέτης Ντάνι Χιλς, ο οποίος έκανε και την πρώτη δημόσια παρουσίαση της «τρελής» ιδέας του σε άρθρο του στο περιοδικό “Wired” το 1995, σύμφωνα με το BBC.

Το πρώτο πρωτότυπο του «Ρολογιού των 10.000 Ετών» δημιουργήθηκε το 1995 και τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου.

Στόχος του ρολογιού είναι να περάσει στην ανθρωπότητα την αντίληψη ότι πρέπει να σκέφτεται με μακρύ ορίζοντα για τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Έτσι, το ρολόι θα χτυπά μια φορά το χρόνο, ο δείκτης του θα προχωρά ανά αιώνα και ένας κούκος θα «σκάει μύτη» κάθε 1.000 χρόνια.

Το ρολόι θα τροφοδοτείται με ενέργεια από τις αλλαγές στη θερμοκρασία και οι επισκέπτες θα μπορούν να το επισκέπτονται, όταν θα έχει ολοκληρωθεί.

Εκτός από τον Μπέζος, που έχει συνεισφέρει 42 εκατ. δολάρια και είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης, αρκετοί καλλιτέχνες (όπως ο Βρετανός μουσικός Μπράιαν Ίνο) και διανοούμενοι υποστηρίζουν την κατασκευή του ρολογιού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ