02-03-2021

Με το πλήρως διάφανο φωτοβολταϊκό panel βλέπετε το μέλλον πιο καθαρά! (video)

Μπορεί η τεχνολογία των διάφανων φωτοβολταϊκών panels να μην είναι καινούργια, ωστόσο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατόρθωσαν κάτι καινοτόμο…

Δημιούργησαν ένα πλήρως διάφανο φωτοβολταϊκό panel, τα στιγμή που τα διάφανα φωτοβολταϊκά panels που έχουν κατά καιρούς κατασκευαστεί είναι στην πραγματικότητα ημι-διάφανα panels, δηλαδή όταν πέσει φως πάνω τους, φαίνεται η σκιά τους.

transparent-lsc

Με μότο τους «Το μέλλον είναι πιο “καθαρό”», οι ερευνητές παρουσίασαν το τεχνολογικό τους επίτευγμα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παράθυρα, αλλά και να τοποθετηθεί στις οθόνες των smartphones ή tablets, για την προσθήκη μερικών έξτρα ωρών αυτονομίας.

Οι ερευνητές ξεπέρασαν τα προβλήματα χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνική για την απορρόφηση του φωτός. Δηλαδή, αντί να δημιουργήσουν ένα πραγματικά διάφανο φωτοβολταϊκό panel  χρησιμοποίησαν ειδικά οργανικά άλατα (TLSC) που απορροφούν την υπεριώδη και την υπέρυθρη ακτινοβολία και στη συνέχεια την εκπέμπουν επίσης στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτή η ακτινοβολία οδηγείται στην άκρη του πλαστικού του φωτοβολταϊκού και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ