14-05-2021

CES 2018: Τεχνητή νοημοσύνη, «έξυπνα» αντικείμενα και άλλα «θαύματα» στο μεγαλύτερο τεχνολογικό σόου

Η φωνή των χρηστών, η τεχνητή νοημοσύνη και τα «έξυπνα» άψυχα αντικείμενα θα βρίσκονται στο προσκήνιο της Έκθεσης Consumers Electronics Show-CES 2018, του μεγαλύτερου στον κόσμο τεχνολογικού «σόου», που αρχίζει στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ στις 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει όλη αυτή την εβδομάδα.

Στην έκθεση που θα καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 50 ποδοσφαιρικών γηπέδων θα συμμετέχουν περισσότεροι από 4.000 εκθέτες και 170.000 επισκέπτες.

«Έξυπνα» γκάτζετ

Όλο και περισσότερα έξυπνα ηλεκτρονικά «γκάτζετ» εμφανίζονται, τα οποία ανταποκρίνονται στη φωνή του χρήστη, ιδίως ηχεία με τεχνητή νοημοσύνη (smart speakers) που παίζουν το ρόλο προσωπικού ψηφιακού βοηθού, όπως τα προϊόντα Amazon Echo και Google Home, ενώ για ανάλογες συσκευές ετοιμάζονται οι Apple, Microsoft, Samsung κ.α.

Στο Λας Βέγκας, αναμένεται να παρουσιαστούν νέα «smart» ηχεία, αλλά και άλλα προϊόντα που ακούνε τον χρήστη και του απαντούν. Αν οι καταναλωτές ανταποκριθούν ευνοϊκά, σύντομα αυτές οι συσκευές θα βρουν τη θέση τους στα νοικοκυριά, μεταξύ άλλων στις κουζίνες, εφόσον βέβαια αυτές διαθέτουν «έξυπνες» λευκές συσκευές, που θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις εντολές που θα δίνει ο χρήστης μέσω του έξυπνου ηχείου ή άλλου παρεμφερούς «μεσάζοντα».

Μια άλλη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης είναι η παρουσίαση έξυπνων ακουστικών που κάνουν σε πραγματικό χρόνο μετάφραση των συζητήσεων σε διάφορες γλώσσες. Ήδη, τα Pixel Buds της Google κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά μόνο για τα τηλέφωνα Pixel της Google. Η νέα τάση, που υπόσχεται μια επανάσταση στις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, θα επεκταθεί πλέον.

Τεχνητή νοημοσύνη

Οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και γενικότερα η τεχνητή νοημοσύνη στα αυτοκίνητα θα αποτελέσει, επίσης, πόλο έλξης στη CES. Γενικότερα, η ευρύτερη τάση που θα καταδειχθεί ολοφάνερα στη φετινή έκθεση, θα είναι το κάθε τι, από αυτοκίνητο έως πλυντήριο, να γίνει πιο έξυπνο, να διασυνδεθεί με άλλα μηχανήματα, να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των ανθρώπων, αλλά και να παίρνει αποφάσεις μόνο του. Είτε πρόκειται για το αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται οδηγό, είτε για το ψυγείο που ξέρει τι του λείπει και τι πρέπει να παραγγείλει online.

Όσο αυτό το Διαδίκτυο των Πραγμάτων κερδίζει έδαφος, τόσο θα μεγαλώνουν οι ανησυχίες των ανθρώπων για την παραβίαση των δεδομένων από χάκερ. Έτσι, αναπόφευκτα θα εμφανίζονται περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας – κάτι που θα φανεί και στη CES -ώστε να προστατευθεί το «έξυπνο» αυτοκίνητο, το «έξυπνο» σπίτι και η «έξυπνη» πόλη.

Έρχονται οι έξυπνες πόλεις

Οι «έξυπνες» πόλεις είναι μια άλλη διαφαινόμενη τάση και οι τεχνολογικές εταιρείες θα παρουσιάσουν στο Λας Βέγκας νέες ιδέες και λύσεις, ώστε π.χ. οι συντηρητές των δήμων να μπορούν εξ αποστάσεως να ξέρουν τι χρειάζεται επισκευή στην πόλη τους, οι δημότες να ενημερώνονται αυτόματα και εκ των προτέρων πού θα βρουν ελεύθερο χώρο για πάρκινγκ και οι φωτεινοί σηματοδότες να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων όχι με βάση κάποιο άκαμπτο αρχικό προγραμματισμό, αλλά με έξυπνο και ευέλικτο τρόπο, ανάλογα με τις αυξομειώσεις της κίνησης.

Για πρώτη φορά στη CES θα υπάρχει μια εκθεσιακή περιοχή αποκλειστικά αφιερωμένη στις έξυπνες πόλεις και αυτό λέει πολλά για το μέλλον. Ερωτηματικό παραμένει πότε κάθε πόλη θα το πάρει απόφαση να γίνει «έξυπνη» – αλλά και ποιος θα πληρώσει για την μεταμόρφωσή της αυτή.

Όσον αφορά τις τηλεοράσεις που συνήθως προσελκύουν τις ματιές στο Λας Βέγκας, δεν αναμένεται κάτι επαναστατικό πέρα από τους συνήθεις «υπόπτους» (4K, HDR, OLED, Voice control κ.α.), αλλά με ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση.

Θα παρουσιαστούν, επίσης, μια σειρά από νέα smartphones, tablets, laptops, drives και άλλες περιφερειακές συσκευές, αλλά δεν αναμένονται θεαματικές ανακοινώσεις προϊόντων από εταιρείες όπως η Apple και η Samsung, που προτιμούν να τα παρουσιάζουν στις δικές τους εκδηλώσεις.

Επίσης, η εικονική (virtual) και η επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα θα τροφοδοτήσουν νέες τεχνολογίες που θα δώσουν το παρών στη CES, ιδίως στο χώρο των βιντεοπαιγνιδιών. Κάτι ανάλογο θα συμβεί με νέες φορετές (wearable) συσκευές, που παρακολουθούν τη φυσική κατάσταση και την υγεία του κατόχου τους.

Ακόμα θα δούμε drones, μια πλειάδα άλλων ρομπότ, καθώς και εξοπλισμό για τα επερχόμενα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ