21-01-2021

Μπορούμε να τηγανίσουμε πατάτες ή να βράσουμε καφέ στο… διάστημα;

  • Απαντήσεις στο αν είναι δυνατόν να τηγανίσουμε πατάτες στο διάστημα δίνει το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ μετά από πειράματα στο Μπορντό
  • Οι γήινες απολαύσεις θα είναι απαραίτητες αν μια διαστημική αποστολή διαρκεί τουλάχιστον 2 χρόνια

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά οι… τηγανιτές πατάτες και γενικά το φαινόμενο του βρασμού στο διάστημα απασχολεί ιδιαιτέρως την επιστημονική κοινότητα.

Οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα, όπως αν μπορούμε να τηγανίσουμε πατάτες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, προέκυψαν από σχετικά πειράματα, στα οποία έλαβε μέρος η τετραμελής ομάδα του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, που συμμετέχει επί σειρά ετών στα γνωστά πειράματα παραβολικών πτήσεων (σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Έτσι η ομάδα επέστρεψε πριν δύο μέρες από το Μπορντό της Γαλλίας, με απαντήσεις στο φαινόμενο του βρασμού σε πορώδη μέσα και στο τηγάνισμα πατάτας.

Τα πειράματα

Στο πρώτο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν πορώδη υλικά, κεραμικά και μεταλλικά, σε συνθήκες βρασμού σε έλλειψη βαρύτητας, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμπεριφορά τους στην αλλαγή θερμότητας. Τα συμπεράσματα έχουν εφαρμογή σε μια σειρά από βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς θα μπορέσουν να παραχθούν αποδοτικότερα συστήματα ψύξης ηλεκτρονικών μηχανημάτων, που αφορούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αεροσκάφη, δορυφόρους κ.α., όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ομάδας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος.

Συγγενικό του πειράματος αυτού είναι και το τηγάνισμα της πατάτας σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ήταν άξιο απορίας μέχρι σήμερα, αν οι φυσαλίδες μπορούν να ξεκολλήσουν από την πατάτα κατά το τηγάνισμα και να ανέβουν στην επιφάνεια ακόμα και σε έλλειψη βαρύτητας. Διαπιστώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση οι φυσαλίδες εκτινάσσονται στο λάδι και έτσι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Έτσι οι αστροναύτες θα μπορούν να γεύονται τηγανητά εδέσματα κατά την μακροχρόνια παραμονή τους μακριά από τη γη.

Πειράματα της NASA και της ESA για τις… γήινες απολαύσεις

Εκτός από τις τηγανητές πατάτες, οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί, NASA και ESA, άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης πλέον ορισμένων επιθυμιών του προσωπικού τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ελπίζουν ότι κάποτε στο μέλλον οι επανδρωμένες αποστολές θα αφορούν «κοινούς ανθρώπους».

Ήδη γίνονται πειράματα πάνω στο ψήσιμο του καφέ και έπονται αντίστοιχα για το ψωμί και την μπύρα, ενώ και ο ρουχισμός των αστροναυτών με άνετα και επαρκή υφάσματα για χρήση εντός και εκτός διαστημοπλοίων, βρίσκεται στις προτεραιότητες των επιστημονικών ομάδων.

«Όταν για παράδειγμα μια αποστολή στον Άρη μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο 1,5 με 2 χρόνια, σε ένα εχθρικό περιβάλλον και χωρίς σίγουρη επιστροφή, το ψυχολογικό κομμάτι των επανδρωμένων αποστολών είναι πολύ σημαντικό. Ωφελούν, λοιπόν, όλα όσα θυμίζουν τις γήινες συνήθειες και συνθήκες», εξήγησε ο κ. Καραπάντσιος. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι οι διαστημικοί οργανισμοί θα ήθελαν να παρατείνουν την παραμονή των αστροναυτών σε τόσο δαπανηρές αποστολές, για οικονομικούς λόγους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ