25-10-2020

Το τρελό σχέδιο του Elon Musk θα τεθεί σε εφαρμογή σε 4 χρόνια

  • Άνθρωπος και μηχανές θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω εγκεφαλικών εμφυτευμάτων.
  • Τα πρώτα τέτοια προϊόντα που θα βοηθούν σε περιπτώσεις εγκεφαλικών βλαβών θα κυκλοφορήσουν σε 4 χρόνια.

Ο Elon Musk πρόκειται να εφαρμόσει ένα τρελό σχέδιο που προς το παρόν το συναντάμε μόνο σε ταινίες επιστημονικές φαντασίας: να επιχειρήσει να συνδέσει τους ανθρώπους με υπολογιστές μέσω εμφυτευμάτων.

Για τον σκοπό έχει δημιουργήσει την εταιρεία Neuralink, μια start-up βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η δημιουργία αυτών των εμφυτευμάτων αρχικά για θεραπευτικούς σκοπούς.

O Elon Musk

Ο εμπνευστής όλου αυτού του εγχειρήματος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Wait But Why, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς η εταιρεία πρόκειται να λανσάρει στην αγορά σε 4 χρόνια ένα προϊόν που θα βοηθά σε περιπτώσεις εγκεφαλικών βλαβών. 

Ωστόσο για να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία μαζικά και από ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο εγκεφαλικό πρόβλημα θα χρειαζόταν 8-10 χρόνια αλλά και εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Όσον αφορά στο μακροπρόθεσμο σχέδιο του Musk, αυτό σχετίζεται με την ενίσχυση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως να επικοινωνούν τόσο με τους υπολογιστές όσο και μεταξύ τους.

Απώτερος στόχος φυσικά είναι να έχουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι να συναναστρέφονται με πιο εξελιγμένους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη για την οποία πιστεύει ότι αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα ξεπεράσει τον άνθρωπο.

Η εταιρεία προς το παρόν δραστηριοποιείται στον τομέα της Ιατρικής, ενώ έχει ήδη προσλάβει κορυφαίους ακαδημαϊκούς του κλάδου των Νευροεπιστημών, της Ηλεκτρονικής και της Νανοτεχνολογίας.