18-01-2021

Κάμερα με «μάτι αετού» που εκτυπώνεται τρισδιάστατα δημιούργησαν επιστήμονες (εικόνα)

Mία μικροσκοπική κάμερα, που μιμείται τη φυσική κοφτερή «ματιά του αετού» και άλλων θηρευτών, δημιούργησαν γερμανοί ερευνητές.

Η κάμερα διαθέτει πολύ μεγάλη ευκρίνεια κεντρικής όρασης, συνδυασμένη με μια ευρεία αλλά λιγότερο οξεία περιφερειακή όραση και έχει παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτό να γίνει άμεση τρισδιάστατη εκτύπωση ενός τόσο πολύπλοκου φωτογραφικού συστήματος σε ένα «τσιπάκι», προκειμένου να δημιουργηθεί μια πολυδιαφραγματική κάμερα.

Η κάμερα διαθέτει πολύ μεγάλη ευκρίνεια κεντρικής όρασης, συνδυασμένη με μια ευρεία αλλά λιγότερο οξεία περιφερειακή όραση

Το επίτευγμα μπορεί να βρει πρακτικές εφαρμογές στην ιατρική (π.χ. για ενδοσκόπια-κάμερες), στους οπτικούς αισθητήρες των ρομπότ, στις κάμερες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ή των αυτόνομων οχημάτων, σε «γκάτζετ» για κατασκόπους κ.α.

Το τσιπάκι της κάμερας διαθέτει τέσσερις πλαστικούς εκτυπωμένους μικροφακούς, ο καθένας με διαφορετική δυνατότητα εστίασης, από τις 20 έως τις 70 μοίρες. Οι εικόνες κάθε φακού συνδυάζονται -με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού- για να δημιουργήσουν μια ενιαία εικόνα με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια στο κέντρο της, σε σχέση με αυτό που μπορεί να πετύχει μια κάμερα με ένα μόνο φακό.

Το όλο σύστημα καλύπτει επιφάνεια μόλις 300 τετραγωνικών μικρομέτρων, περίπου όσο τρεις ανθρώπινες τρίχες δίπλα-δίπλα ή ένας κόκκος αλατιού. Χωρίς την τρισδιάστατη εκτύπωση, θα ήταν αδύνατο να είναι τόσο μικρές οι διαστάσεις της κάμερας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Α.Μ. Χερκόμερ του Πανεπιστημίου της Στουγκάρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σκοπεύουν να βελτιώσουν περαιτέρω την κάμερα, αυξάνοντας την ανάλυσή της και μειώνοντας το χρόνο παραγωγής της (χρειάζονται αρκετές ώρες ώρες για να βγει ένας μόνο μικροφακός από την εκτυπωτή), έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά πιο εύκολα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ