29-10-2020

Συσκευή εντοπίζει τα… συναισθήματα των άλλων από τον τόνο της φωνής τους (video)

Έχετε προβλήματα στην επικοινωνία; Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να καταφέρετε να τα ξεπεράσετε. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ανέπτυξαν μία φορητή συσκευή που φοριέται στο χέρι, η οποία ταυτοποιεί το «ύφος» της ομιλίας ενός ανθρώπου, εντοπίζοντας σημάδια θλίψης, θυμού, πλήξης ή χαράς στη φωνή ενός ανθρώπου.

Τέτοιου είδους συσκευές, σαν αυτή που ανέπτυξαν οι ερευνητές Τούκα ΑλΧανάι και Μοχάμεντ Μαχντί Γκασέμι του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθούν άτομα με χρόνιες κοινωνικές διαταραχές να αισθάνονται πιο άνετα με τις πολυπλοκότητες της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Για παράδειγμα ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τα διαφορετικά συναισθήματα, είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε άτομα με ορισμένες κοινωνικές διαταραχές να τα διαχωρίσουν.

Όσοι έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από το σύνδρομο Asperger ή άλλες διαταραχές έχουν δυσκολίες στο να καθορίσουν τη συναισθηματική πρόθεση μιας συνομιλίας, ιδιαίτερα εάν η «ιστορία» που ακούν έχει πολλαπλά συναισθηματικά επίπεδα, όπως δηλαδή μια χαρούμενη αφήγηση με στοιχεία απογοήτευσης. Μία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα βοηθά τον χρήστη της να καταλάβει τα διαφορετικά συναισθήματα πιθανόν θα συμβάλει θετικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με κοινωνικές διαταραχές.

Παρά το γεγονός ότι η συσκευή βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών υποδεικνύουν ότι «σε πραγματικό χρόνο η συναισθηματική ταξινόμηση των φυσικών συνομιλιών θα είναι δυνατή με προδιαγραφές υψηλής πιστότητας».