26-10-2020

Πότε το 24ωρο θα γίνει… 25ωρο;

Κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα υπάρχει 24ωρο, αλλά… 25ωρο. Και αυτό θα συμβεί διότι η Γη περιστρέφεται όλο και πιο αργά, με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας στον πλανήτη να αυξάνεται κατά δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα που περνάει.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, για να μεγαλώσει η ημέρα κατά μια ώρα και το 24ωρο να γίνει 25ωρο, θα πρέπει να περιμένουμε άλλα… δύο εκατομμύρια αιώνες περίπου.

Οι ερευνητές μελέτησαν ιστορικές περιγραφές για εκλείψεις και άλλα ουράνια φαινόμενα που συνέβησαν από το 720 π.Χ. μέχρι σήμερα και υπολόγισαν πού και πότε οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν δει στον ουρανό συγκεκριμένα συμβάντα, αν η περιστροφή της Γης ήταν σταθερή και η μέρα δεν μεγάλωνε αργά.

Εκτίμησαν ότι κατά μέσο όρο η μέση ηλιακή μέρα μεγαλώνει κατά 1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα. Ο ρυθμός αυτός δεν είναι απολύτως σταθερός, αλλά εμφανίζει διακυμάνσεις με το πέρασμα του χρόνου για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας.