18-05-2021

Συσκευή 5 δολαρίων “χακάρει” κλειδωμένους υπολογιστές (video)

Μια συσκευή με το όνομα Poison Tap, αξίας 5 δολαρίων, έχει τη δυνατότητα να παραβιάσει έναν “κλειδωμένο” με κωδικό υπολογιστή εάν ο χρήστης έχει αφήσει ανοιχτό τον browser. Η συσκευή μπορεί στη συνέχεια να έχει πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς, υποκλέπτοντας τα “cookies” του χρήστη.

Τη συσκευή δημιούργησε ο Σάμι Καμκάρ, ο οποίος δημοσίευσε και το παρακάτω βίντεο στο YouTube στο οποίο δείχνει πώς δημιούργησε τη συσκευή σε έναν μικροϋπολογιστή Raspberry Pi. Η επίδειξη γίνεται σε έναν Macintosh, αλλά ο δημιουργός υποστηρίζει πως λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και σε άλλες πλατφόρμες.

Για να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς, η συσκευή συνδέεται μέσω USB, υποκλέπτει τα «cookies» του χρήστη, δηλαδή τα αρχεία που αποθηκεύονται στον υπολογιστή και περιέχουν πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιεί το ίντερνετ και έτσι έχει πρόσβαση στις σελίδες του χωρίς να απαιτείται κωδικός.  

Βέβαια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, για να χακάρει η εν λόγω συσκευή έναν υπολογιστή απαιτείται φυσική πρόσβαση, επομένως μια λύση είναι να μην αφήνει κανείς τον υπολογιστή του εκτεθειμένο.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή φωτογραφίας: BBC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ