07-03-2021

Ρομπότ αλληλεπιδρά χρησιμοποιώντας “συναισθήματα” (video)

Ονομάζεται Cozmo, είναι ένα μικροσκοπικό ρομπότ, αλλά χρησιμοποιεί τα “συναισθήματα” για να αλληλεπιδράσει με τους ανθρώπους.

Πρόκειται για ένα ρομπότ – παιχνίδι, που ωστόσο δεν “αστειεύεται”. Μπορεί να παίξει διάφορα παιχνίδια, όπως παζλ ή παιχνίδια ταχύτητας, χρησιμοποιεί machine learning για να «γνωρίζει» τον συμπαίκτη του και το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης του βασίζεται στα ανθρώπινα συναισθήματα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, τα «συναισθήματα» που έχουν προγραμματιστεί στον ψηφιακό εγκέφαλο του ρομπότ, όπως η ευτυχία, ο θυμός, ο ενθουσιασμός, ανταγωνίζονται στο λειτουργικό σύστημα, όπως κάνουν τα πραγματικά συναισθήματα σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το ρομπότ επίσης διαθέτει computer vision, που του επιτρέπει να αναγνωρίζει με ποιον παίζει, μαζί με μια σειρά από άλλους αισθητήρες- και στόχος όλων αυτών είναι να μπορεί το ρομπότ να αποκτά μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του περιβάλλοντός του.

https://www.youtube.com/watch?v=jk0sC6HacSE

Στον σχεδιασμό του συμμετείχαν και animators του Χόλιγουντ, προκειμένου να του δώσουν «χαρακτήρα», όπως για παράδειγμα σε γνωστά κινηματογραφικά ρομπότ σαν τον Wall-E ή τον R2D2.

«Το σύστημα computer vision που αναγνωρίζει τις εκφράσεις του προσώπου, λυπημένες, χαρούμενες, θυμωμένες, έκπληκτες, είναι ήδη πλήρως λειτουργικό και εφαρμοσμένο. Δεν το χρησιμοποιούμε ακόμα, αλλά σε ένα από τα επόμενα updates, πολύ σύντομα, θα το χρησιμοποιήσουμε επίσης», αναφέρει ο Χανς Ταπάινερ, συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας – δημιουργού του ρομπότ, Anki.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ