01-03-2021

Να “εκδιωχθεί” από το διαδίκτυο το ISIS, υποστηρίζει στέλεχος της Google

Ο τρόπος για να αναχαιτιστεί η δράση του «Ισλαμικού Κράτους» είναι να μην επιτρέπεται στα μέλη της οργάνωσης να δημοσιοποιούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη δηλώσεις του «διευθυντή ιδεών» της Google, Τζάρεντ Κόεν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η προπαγάνδα των τρομοκρατών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διάδοση πληροφοριών στο Internet. Η οργάνωση χρησιμοποιεί τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει τις «πεποιθήσεις» της, ενώ έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις χάρη στο διαδίκτυο.

Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει χρησιμοποιήσει για όφελός του εργαλεία και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί σε δυτικές χώρες, κάτι που έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook και το Twitter. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, φαίνεται σαν αυτές οι εταιρείες να προσφέρουν ένα περιβάλλον ελευθερίας του λόγου, κάτι που όμως έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την επιδίωξη για καταστολή της τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Ο κ. Κόεν δήλωσε ότι τα μέλη του ΙΚ «έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια υπερβολική αίσθηση του μεγέθους της οργάνωσης στο διαδίκτυο». Όπως εξηγεί, η τζιχαντιστική οργάνωση το έχει επιτύχει αυτό με τη δημιουργία πληθώρα λογαριασμών στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης -συγκριτικά με τα μέλη της-, δίνοντας την εντύπωση ότι ο αριθμός των οπαδών του ολοένα και αυξάνεται. Συνέχισε λέγοντας ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διαγράφουν τους λογαριασμούς που έχουν ή ανοίγουν τα μέλη του ΙΚ, προκειμένου να αποτραπεί η επαφή τους με το ανοιχτό Διαδίκτυο.

Κατά τη γνώμη του στελέχους της Google, το ΙΚ «δεν αποτελεί μια οργάνωση που κατανοεί την τεχνολογία» και για τον λόγο αυτόν καταφεύγουν σε τακτικές που συνήθως συνδέονται με απάτες. Ωστόσο τονίζει ότι οι δράσεις αυτές δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υποτιμούνται.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ