Ο Peter Jackson δίνει… χρώμα και φωνή στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Το συγκλονιστικό trailer του «They Shall Not Grow Old» (video)

Ο Οσκαρικός σκηνοθέτης της τριλογίας «The Lord of the Rings», Peter Jackson, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με ένα εξαιρετικό project. Ένα ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάσει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έτσι όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, 100 χρόνια μετά το τέλος του…

Στην ειδική παρουσίασή του στο BFI London Film Festival, το ντοκιμαντέρ του νεοζηλανδού σκηνοθέτη -με τίτλο «They Shall Not Grow Older»– παρουσιάζει σε υψηλή ανάλυση το ανθρώπινο πρόσωπο του «Μεγάλου Πολέμου».

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, προκειμένου να αποκαταστήσει το πρωτότυπο αρχειακό υλικό που είναι πάνω από 100 χρονών, ο Jackson φέρνει στη ζωή τους ανθρώπους που μπορούν να πουν καλύτερα από οποιονδήποτε την ιστορία: τους άνδρες που ήταν εκεί.

Με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, ο Jackson έδωσε… χρώμα, συγχρονισμένη κίνηση και φωνή στο οπτικό υλικό που συγκέντρωσε από ιστορικά αρχεία, μουσεία και ταξίδια του για το σκοπό αυτό.

«Ήθελα όλοι αυτοί οι άνδρες να ανακτήσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και να μη θυμίζουν καρικατούρες του Τσάρλι Τσάπλιν», σημειώνει ο σκηνοθέτης για το αποτέλεσμα.

Ειδικοί «διάβασαν» τα χείλη των ανδρών που μιλούν στα φιλμ, ώστε να τους ακούσουμε για πρώτη φορά να… μιλάνε. Χρησιμοποιήθηκαν συνεντεύξεις που έδωσαν 120 βετεράνοι το 1964, εξιστορώντας όσα έζησαν στον πόλεμο.

«Δεν είναι η ιστορία του πολέμου, είναι η ανθρώπινη εμπειρία του να πολεμάς σε αυτόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νεοζηλανδός.