Τα 9 σημάδια που προειδοποιούν για μια τοξική σχέση

Δεν χρειάζεται να είστε καιρό με κάποιον για να καταλάβετε ότι πρόκειται για έναν τοξικό άνθρωπο ή για μια τοξική σχέση. Από την αρχή της γνωριμίας είτε ερωτικής είτε φιλικής υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν για το τι είναι πιθανό να ακολουθήσει.

Και ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούν αυτά τα σημάδια γιατί δεν εμπιστεύονται αρκετά τη διαίσθησή τους, είναι σημαντικό να δίνει κανείς προσοχή τα παρακάτω, σύμφωνα με το Psychology Today:

– Όταν κάποιος διεκδικεί υπερβολικά μεγάλο μέρος του χρόνου σας ή μοιράζεται σε σύντομο χρόνο πάρα πολλές προσωπικές του πληροφορίες.

– Όταν κάποιο άτομο επικοινωνεί μαζί σας μόνο όταν κάτι είναι λάθος ή έχουν κάποια ανάγκη.

– Όταν κάποιος αναλαμβάνει να σχεδιάσει κάτι ή να πάρει τον έλεγχο χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα δικά σας «θέλω».

– Όταν κάποιος συστηματικά μονοπωλεί συζητήσεις ή θέλει μόνο να συζητάει για τη δική του ζωή ή τα προβλήματά του, χωρίς να σας αφήνει χρόνο να εκφράσετε τα συναισθήματά σας ή να μοιραστείτε τις σκέψεις σας.

– Όταν κάποιο άτομο διαμαρτύρεται ότι δεν είστε αρκετά «διαθέσιμοι» ή ότι δεν τον σκέφτεστε ή δεν τον νοιάζεστε αρκετά.

– Όταν κάποιος ασχολείται πάρα πολύ με τις δικές σας αδυναμίες, υπερθεματίζοντας σχετικά με αυτές.

– Όταν ο άλλος σας βλέπει σαν «ανταγωνιστή» σε οποιαδήποτε δραστηριότητα

– Όταν κάποιος δεν ντρέπεται να ζητήσει δανεικά, αλλά αργεί να τα επιστρέψει και χωρίς δική του πρωτοβουλία, αλλά μόνο αν του το υπενθυμίσετε εσείς.

– Κακό σημάδι είναι επίσης να προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους πόσο υπέροχος είναι ο σύντροφός σας και πόσα θετικά χαρακτηριστικά έχει.