Ποιο είναι το πιο… επικίνδυνο είδος σεξ;

Το σεξ μπορεί καμιά φορά να αποβεί… επικίνδυνο. Ακόμα κι αν κανείς φροντίζει να φοράει πάντα προφυλακτικό, υπάρχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης και ο ιός HPV που μπορούν να μεταδοθούν και μέσω της δερματικής επαφής.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη έρευνα, το 70% των ανδρών ηλικίας 25 με 35, δεν χρησιμοποιούν καμία προφύλαξη στο σεξ. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ανεξάρτητα από το αν κάνει κανείς κολπικό ή πρωκτικό σεξ. 

Ποιο από τα δύο όμως είναι πιο επικίνδυνο; Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να υπάρχει σύγκριση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι συνδυάζουν και τα δύο είδη, με αποτέλεσμα να συγχέονται οι πληροφορίες.

Όσον αφορά στο HIV, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Men’s Health, ο κίνδυνος να μεταδοθεί μέσω πρωκτικού σεξ χωρίς προφύλαξη είναι 20 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τη μετάδοση από κολπικό σεξ χωρίς προφύλαξη. Η εξήγηση είναι απλή, καθώς στην πρώτη περίπτωση η πιθανότητα τραυματισμού είναι μεγαλύτερη.

Για να μειώσετε το ρίσκο:

  • Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις
  • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό
  • Αποφύγετε τα λιπαντικά με βάση το λάδι γιατί μπορεί να σπάσουν το προφυλακτικό.
  • Αν εντοπίσετε κάτι περίεργο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε τον γιατρό πριν την επόμενη σεξουαλική επαφή.